Alpenweerpraat: zonnig weer op komst

Na een lange periode van wisselvallig weer lijkt zich eindelijk een periode van de standvastig zonnig weer aan te dienen. Vanaf morgen is het volop zon wat de klok slaat. Vandaag moeten we nog afrekenen met een laatste storing die voor veel bewolking en in eerste instantie regen zorgt.

Vooral in het noorden van de Franse Alpen, het westen en noorden van Zwitserland, en in Oostenrijk valt vandaag neerslag. Omdat de koelere lucht nog even op zich laat wachten daalt de sneeuwgrens pas vanavond tot in de meeste dalen. Tot die tijd tast de hoge luchtvochtigheid en regen het nog aanwezige sneeuwdek flink aan.

Vannacht en morgenochtend houdt de neerslag aan de noordkant van de Alpen nog even aan. Omdat de lucht dan koud genoeg is valt de meeste neerslag als sneeuw. Met veel geluk wordt de vandaag weggedooide sneeuwlaag dan weer tot dezelfde dikte aangevuld. Morgen klaart het vanuit het westen geleidelijk op. De Franse Alpen beleven al een eerste zonnige dag en er zullen er nog vele volgen, ook elders!

Een groot hogedrukgebied gooit zijn ankers uit boven Centraal- Europa en het lijkt ook niet zomaar te verdwijnen. Dat betekent dat de komende dagen zonnig worden met opnieuw hogere temperaturen. Omdat zich boven de Balkan wat koudere lucht bevindt blijft het in Oostenrijk iets koeler met een vorstgrens tussen 1500 en 2000m. Elders voelt het de komende dagen al wat lenteachtig aan, vooral ook door de langzaam sterker wordende februarizon.

Mogelijk dat in de loop van volgende week vanaf de Balkan weer wat koudere lucht binnenstroomt met meer bewolking en eventueel wat sneeuw. Vooral Oostenrijk krijgt hier dan mee te maken, maar of het werkelijk zover komt nog even afwachten.

Wil je ook mobiel op de hoogte worden gehouden van de weersontwikkelingen, meld je dan aan op de Alpenweerpraat SMS-dienst! Heb je daarnaast vragen of suggesties, je kunt me ook mailen.

Dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door Club Med

Lees ook:Alpenweerpraat: lente van korte duur
Lees ook:Alpenweerpraat: zacht weekend, volgende week kouder
Lees ook:Twee lagen bewolking
Lees ook:Alpenweerpraat: vandaag en morgen sneeuw, het weekend onzeker
Lees ook:Alpenweerpraat: maandag en dinsdag veel sneeuw

2 reacties op “Alpenweerpraat: zonnig weer op komst

  1. jeffrey

    Hoi Roel,

    Leuk die (webcam)foto van Niederau, daar ik hier vrijdag naar toe rijd. Alhoewel leuk……, de zuidzijde van de berg is veel te groen. Pffff… denk je dat het daar nog wit wordt vannacht. En zo ja hoeveel cm. verwacht je dan?
    Mvg Jeffrey

      /   Beantwoorden  / 
  2. Roel

    Ja het kan hier goed weer wit worden vannacht, het is even afwachten hoeveel centimeters er na de afkoeling nog vallen. Maar reken je niet te rijk, ik denk dat het eind deze week weer groen is.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.