Alpenweerpraat: zacht weekend, volgende week kouder

Na een zachte, aan de Alpennoordzijde zeer natte woensdag, is het vannacht afgekoeld waardoor de regen vanaf zo'n 1000m weer in sneeuw is overgegaan. Omdat de meeste neerslag al was gevallen leverde het niet meer dan een paar centimeter op. Boven 2000m sneeuwde het vanaf het begin echter grotendeels waardoor daar plaatselijk 30-40cm is gevallen. Op nevenstaand webcambeeld uit het Brixental zie je de sneeuwgrens mooi liggen.

Vandaag valt in Oostenrijk nog een laatste vlok sneeuw maar vanuit het westen neemt de kans op zon geleidelijk toe. Morgen neemt vanuit het noordwesten de bewolking opnieuw toe op nadering van een nieuwe portie zachte lucht. Langs de noordkant van de Alpen gaat het eerst sneeuwen maar al snel gaat deze over in regen. Pas boven 2000m blijft het vriezen waardoor het sneeuwdek alleen hier verder aangroeit. Zaterdag zitten we helemaal in de zachte lucht en met geregeld zon schiet het kwik uit zijn slof: in de laaggelegen Franse en Zwitserse dalen komt de 20 graden waarschijnlijk weer in zicht!

Zondag nadert vanuit het westen een nieuw lagedrukgebied. Hieromheen draaien vanuit het zuidwesten actieve neerslaggebieden over de Alpen die vanaf 2000m weer een hele bak sneeuw opleveren. Het meeste lijkt bestemd voor de Franse en Zwitserse Alpen.

Vanaf maandag trekt het lagedrukgebied door naar het oosten waardoor eindelijk koudere lucht de Alpen kan bereiken. Dan vooral aan de noordkant van de Alpen sneeuw tot in de meeste dalen. De dagen daarna lijkt de zachte lucht even buiten de deur te blijven door de opbouw van een hogedrukgebied op de oceaan. Of het ook meer sneeuw oplevert is niet zeker.

Ik zal het vanzelf zien, morgen vertrek ik voor de tweede keer deze maand naar de Alpen. Ditmaal naar Oostenrijk met vrouw en kind. Tot en met zondag zitten we in een groen Söll, daarna rijden we door naar het Montafon om daar o.a. kennis te maken met het fenomeen toerskiën. Net als vorige week zullen Claire en Saskia jullie van tijd tot tijd blijven informeren over het weersvooruitzichten. Tot volgende week! (of eerder bij een internetverbinding)

Dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door Club Med

Lees ook:Alpenweerpraat: regen en sneeuw in het noorden, zon in het zuiden
Lees ook:Alpenweerpraat: regen, sneeuw, regen….sneeuw!
Lees ook:Alpenweerpraat: sneeuwrijk maar vrij zacht
Lees ook:Alpenweerpraat: warm weekend
Lees ook:Alpenweerpraat: veel sneeuw maar vandaag zacht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.