Alpenweerpraat: houd je paraplu bij de hand, maar ook je sneeuwschuiver

Vandaag is het in de meeste wintersportgebieden een beetje grijzig weer. Vooral in Frankrijk en Zwitserland worden wolkenvelden worden zo nu en dan afgewisseld met een klein zonnetje. In Oostenrijk blijft het bewolkt. Vanochtend was het op sommige plekken nog snijdend koud, maar de temperatuur komt aan 't einde van de dag in de buurt van het vriespunt of er zelfs iets boven te liggen. Toen ik vanochtend de webcam van Hinterglemm opende zag ik ook wat sneeuw vallen. Het beeld van half vier vanmiddag liet laaghangende bewolking (en dus weinig zicht) zien.

De voorspelling voor zondag blijft lastig: de verschillende bronnen lijken elkaar hier tegen te spreken. Het meest voor de hand liggende scenario:

Zondag blijft het in Oostenrijk op de meeste plaatsen bewolkt en kan er op de hoger gelegen gebieden sneeuwvallen bij een temperatuur van net boven het vriespunt. In de dalen, waar het soms ver boven nul zal zijn, zal de neerslag helaas als regen vallen. Zwitserland lijkt iets meer geluk te hebben: daar is het morgen koud genoeg zodat ook in de dalen sneeuw zal vallen. In Frankrijk valt ook op de hoger gelegen gebieden (>1700 meter) sneeuw. In de dalen valt ook hier waarschijnlijk regen. 

Op maandag zien we in Zwitserland een zelfde beeld: op de meeste hoog gelegen plaatsen neerslag in de vorm van sneeuw, omdat het koud genoeg blijft. In gebieden die wat lager gelegen zijn valt de neerslag op maandag helaas in regenvorm….De sneeuwgrens ligt namelijk best hoog: 1900 meter. Voor Frankrijk lijkt de maandag een kopie van de zondag te worden met als enige positieve verschil dat de sneeuwgrens zakt naar 1400 meter. In Oostenrijk zien we dat juist de sneeuwgrens naar boven kruipt: op zondag nog rond de 1600 meter, op maandag naar de 1800 meter. Ook hier betekent dat dus: regen in de dalen, sneeuw op de berg. Lokaal kan de temperatuur in de dalen oplopen tot 8 graden.

Hoe verder?

Voor Oostenrijk geldt dat het ook op dinsdag zal blijven sneeuwen en omdat de vorstgrens verder daalt, zullen de dalen er ook van profiteren. Ook in Frankrijk blijft het sneeuwen waarbij sommige bronnen 30 centimeter verse sneeuw voorspellen. Afwachten maar. Voor Zwitserland wordt zelfs nog meer sneeuw voorspeld: er wordt gesproken over zware sneeuwval.

Sneeuwliefhebbers moeten het dus waarschijnlijk van de dinsdag hebben, want daarna gaan zowel temperatuur en sneeuwgrens fors stijgen en met nog meer neerslag betekent dat weer: je paraplu bij de hand houden….. 

Satelliet van de Alpen:

 

Dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door Club Med

(Roel is deze week met vakantie, hopelijk zondag of maandag terug).

 

 

 

Lees ook:Alpenweerpraat: eerst warm, daarna weer sneeuw
Lees ook:Alpenweerpraat: veel sneeuw maar vandaag zacht
Lees ook:Alpenweerpraat: Frankrijk verzinkt in de sneeuw
Lees ook:Alpenweerpraat: eerst wisselvallig dan grote dump in aantocht
Lees ook:Alpenweerpraat: warm weekend na de sneeuw

2 reacties op “Alpenweerpraat: houd je paraplu bij de hand, maar ook je sneeuwschuiver

  1. Roel

    Ja ik ben morgen weer present. Saskia en Claire bedankt voor het overnemen!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Claire

    Welkom terug, Roel! Ben benieuwd hoe je het hebt gehad…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.