Alpenweerpraat: Midden-Europa broeinest van depressies

Een massief neerslaggebied ligt over de Alpen. Langs de hele noord- en vooral westkant valt vandaag intensieve sneeuw. Omdat de neerslag simpelweg niet over de Alpen heenkomt sneeuwt het zichzelf leeg en kan er een dik sneeuwdek ontstaan boven pakweg 800-1000m. De stroming is west tot noordwest waarmee de meeste sneeuw in de Franse en Zwitserse Alpen valt.

De Alpen liggen er het meest haaks op de aanvoerrichting waardoor de stuwing daar maximaal is. Tot en met morgen moet boven 1200m makkelijk een halve meter haalbaar zijn. Boven 2000m kan het zelfs een meter worden.

Depressies hebben eindelijk een weg gevonden naar Midden-Europa. Dat levert op de valreep van de winter alsnog immense hoeveelheden sneeuw op. Jammer dat deze luchtdrukverdeling uitgerekend van december t/m februari uit bleef; wat dat betreft hebben het voor- én naseizoen deze winter min of meer gered. Het voorseizoen omdat toen een belangrijke basis werd gelegd, het naseizoen omdat het sneeuwtekort voor de late vakantiegangers op tijd werd weggewerkt.

De komende week valt dagelijks wel ergens sneeuw, de bewolking overheerst dan ook en van aangenaam skiweer is deze Paasvakantie dus geen sprake. Ik heb dit het afgelopen week ook ondervonden in Oostenrijk, woensdag was een mooie heldere winterdag maar verder was het regen, sneeuw en mist wat de klok sloeg. De komende week verandert hierin weinig, al zal de neerslag in tegenstelling tot afgelopen week ook in de dalen merendeels als sneeuw vallen. Dat betekent dus goede sneeuwcondities, zeker voor eind maart!

Dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door Club Med

Lees ook:Mont Blanc hoger door toename sneeuw
Lees ook:Deze week alleen maar zon – daarna weer neerslag
Lees ook:Alpenweerpraat: lente van korte duur
Lees ook:Alpenweerpraat: af en toe zon, meest droog
Lees ook:Alpenweerpraat: zonnig weer op komst

4 reacties op “Alpenweerpraat: Midden-Europa broeinest van depressies

  1. stefan

    ziet er dus goed voor mij uit, ga 29 maart voor nog een week naar Samnaun

      /   Beantwoorden  / 
  2. caro

    en wij vertrekken straks naar Hinterglemm.
    Zou de sneeuw daar ook valllen zoals je voorspeld ? Want het ziet er daar niet echt sneeuw-achtig uit !

      /   Beantwoorden  / 
  3. Roel

    @Caro, ja ook daar verwacht ik de komende uren sneeuw maar het zijn de restanten. Dus reken niet op die hoeveelheden die nu in Zwitserland vallen.

      /   Beantwoorden  / 
  4. caro

    ok bedankt roel voor het antwoord !!!
    Wat er nog uitvalt is meegenomen he :-)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.