Nóg meer vreselijke ski-ongelukken

Nogmaals, het is het ergste wat er kan gebeuren en ik vind het dan ook erg vervelend om hierover te berichten. Dit weekend zijn er zoveel ongevallen gebeurd in de Alpen dat het haast niet meer bij te houden is. Toch schrijf ik er over (o.a. hier), voornamelijk omdat het helpt alert te blijven op de pistes en omdat er soms lering uit te trekken valt. Zo ook bij enkele van deze ongelukken.
:
:
:

2 mannen knallen op elkaar in Mittersil
In het skigebied Mittersil, Salzburg, botsten zaterdagmiddag twee skiërs op elkaar. Het ging hierbij om een 57-jarige man uit Thüringen (D) en om een 18-jarige scholier uit München (D). Het ongeluk gebeurde op een kruizing van twee pistes, de “Resterkogel” kruizing. Bij de botsing liep de 57-jarige man, die geen helm droeg, een open schedelbreuk op. Hij was op slag dood. De 18-jarige Münchner doreg wel een helm, hij liep een schedelbasisfraktuur op. Hij werd door de reddingsdienst naar het ziekenhuis van St. Johann in Tirol gevlogen. De beide mannen lagen bewusteloos op de pistes toen ze door voorbijgangers werden opgemerkt. De vrouw van de 57-jarige man skiede enkele honderden meters achter haar man, en skiede ook aan de plek des onheils voorbij zonder iets op te merken.(bron)

Student botst tegen pistenbully
Een 20-jarige student uit Wenen overleed op vrijdag nadat hij op de pistes de controle over zijn ski’s verloor. De beginnende skiër bevond zich op een ijzig stuk piste. Hier botste hij vervolgens volop tegen een pistenbully aan. Deze stopte direct zijn motoren maar dit mocht niet meer baten. De jongen was op kerstvakantie met zijn familie. (bron)

“Hit and run’s” in Südtirol
Echt bizar wordt het als we naar Südtirol gaan kijken. Hier gebeurden zowel zaterdag als zondag een ongeluk waarbij de schuldige skiër er vandoor ging. We kennen de “hit and run’s” wel van die matige tv-programma’s waarin allerlei auto-ongelukken onder de loep worden genomen maar op de skipistes…

Zaterdag werd een man in Obereggen aangeskied waarna de dader het voor gezien hield. De man overleed later in Bolzano/ Bozen in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Een 16-jarige jongen meldde zich later toch bij de politie.

Zondag bewees de Italiaanse Piste-Carabinieri in Corvara hun nut door een “voortvluchtige” skiër te pakken. De man had even daarvoor een meisje aangeskied. Gelukkig ging deze laffe daad niet gepaard met een dodelijke afloop, het meisje liep “hoogstens” een schouderblessure op.(bron)

Levensgevaarlijke slee
Ik heb altijd al een hekel aan die pannenkoeken-sleetjes gehad. Waarom? Omdat er geen stuur en geen rem op zit. Als je dan ook nog eens met een lange helling te maken hebt, kun je wachten op een ongeluk als deze.

In het skigebied Geschwandtkopf (Seefeld, Tirol) was een 7-jarig jongetje zaterdag aan het sleeën op een slee als op de afbeelding. Hierbij verloor hij de controle en ging regelrecht op het terras van een restaurant af. Daarbij botste hij in volle vaart met zijn rug en achterhoofd op tafels en stoelen. De jongen had geen helm op. Hij liep verwondingen aan zijn achterhoofd, een hersenschudding, en kneuzingen rondom de wervelkolom op. De reddingsdienst bracht hem naar het ziekenhuis in Innsbruck.(bron)

Meisje valt uit stoeltjeslift
Tot slot: Een 8-jarig meisje deelde met haar moeder en een andere volwassene een 4-persoons stoeltjeslift in het skigebied Silvretta Nova. Vlak voor het bergstation gleed zij onder de nog gesloten veiligheidsbeugel door en stortte zo’n 6,5 meter naar beneden. Wonder boven wonder liep zij hierbij niets op. (bron)

Helm of geen helm
Dit weekend dus veel ongevallen. Ten eerste wil ik niet zeggen dat helmen per definitie levensredders zijn, daarvoor heb ik te weinig kennis in huis. Toch denk ik dat in sommige gevallen, zoals de botsing tussen de 2 skiërs, het minder erg was afgelopen als er een helm gedragen was. Mocht je nog geen helm dragen denk er dan nog eens extra goed over na, een ongeluk op de piste kan echt iedereen overkomen.

Lees ook:Drie Nederlandse wintersportdoden dit weekend
Lees ook:Nederlands drama in Zwitserland
Lees ook:Fijn, zo’n helm!
Lees ook:Steeds meer wintersporters dragen een helm
Lees ook:Nog maar een keertje: de helm-discussie

0 reacties op “Nóg meer vreselijke ski-ongelukken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.