Tignes met 16p: Genieten, Wens chalet heerlijk; gebied mooi maar duur

Afgelopen week (8-16 feb 2008) was ik met onze vaste skigroep van 16 m/v in de sneeuw, ditmaal in Tignes. Daar wij nogal veeleisend zijn qua skigebied (groot, veelzijdig) én accomodatie (chalet, groot, catered, goede service, toch betaalbaar) vinden wij het steeds moeilijker om iets goeds te vinden. Dit jaar is onze keus gevallen op het Wens Chalet d'Hericule in Tignes les Brevieres – en hebben wij dus een week geskied in l'Espace Killy (Tignes + Val d'Isere).

Ondanks een paar puntjes van kritiek op het skigebied was het toch allemaal weer heerlijk genieten, niet in de laatste plaats dankzij het door Roel bestelde schitterende weer: 8 dagen volop zon!

Genieten met onze skigroep
Allereerst maar eens even vertellen over de reisgenoten. Het grootste deel van onze groep bestaat uit die-hard skiers met al heel wat jaren skien in de benen, maar we hadden dit jaar ook wat minder ervaren sneeuwfanaten mee en een paar snowboarders, plus een klein meisje van 2 jaar die voor het eerst op plastic skietjes wat schuifelpasjes heeft gemaakt. Een heel gevarieerde groep, die zo'n beetje is ontstaan vlak na onze studententijd bij de 'intercompany skitrips' en nog steeds elk jaar in ongeveer dezelfde samenstelling met elkaar op reis gaat. Altijd garant voor veel plezier dus!

Hoewel we zeker geen 'hossende hollanders' noch 'lange nachten doorhalers' (meer) zijn kunnen we een enigszins levendige apres ski zeer waarderen – wat toch weer resulteerde in diverse foto's die zeer goed chantagemateriaal opleverden. En waarvan ik er slechts een paar met jullie kan delen :-) (Foto's gemaakt in de Vincents bar in Tignes les Brevieres – een absolute aanrader op de maandagen & donderdagen als George More live speelt!)

 

 

 

 

 

 

 

 

Wens Chalet: een bijzonder aangename verrassing
Aangezien wij nogal hoge eisen hebben aan ons onderkomen kost de zoektocht hiernaar ons elk jaar heel wat (avond)uurtjes tijd. Het is ook wat, om met een groep van zo'n 16 m/v in een gezellig chalet te willen zitten met goede 2-3 persoonskamers, dicht bij de piste en ook nog eens te verwachten lekker te eten.

Gek genoeg had ik nog nooit van het bedrijf Wens Chalets gehoord (ik denk dat ze gewoon niet zo aggressief zijn in hun marketing als de 'grote' organisaties), maar vanaf nu kan ik het van de daken schreeuwen: wat een geweldige organisatie!

De formule van Wens bestaat uit een mooi, catered (inclusief eten en drinken) chalet (ze hebben er inmiddels een stuk of 30) op een toplocatie, goede service voor een redelijke prijs. Zie foto rechts ons chalet (ja, het hele chalet was voor ons!).

Deze week hadden wij het genoegen dat Tim & Tom (jawel, zo heetten ze echt!) onze gastheren waren. Beiden hebben een grote voorliefde voor koken (Tim heeft zelfs bijna de laaste ronde van 'mijn tent is top' gehaald) en een waanzinnige servicegerichtheid. Iedere ochtend stond er een heerlijk ontbijt klaar, en terwijl wij al etend onze plannen voor de dag doornamen waren de heren alweer de badkamer en toilet aan het boenen. Bij thuiskomst staat er thee en koffie klaar en rond de tijd die de groep goed uitkomt (bij ons meestal 19u30, maar na een apres ski avond 20u) kwam er een 3-gangen maaltijd van Michelin-sterrenkwaliteit op tafel. Met heel veel liefde en aandacht klaargemaakt en gepresenteerd door de heren.

Een greep uit de gerechten:

- eendenborst met krokante gecarameliseerde korst met frambozensaus en kruiden-koolselderij-aardappelpuree (de eendenborst was supermals, zoals je hem niet vaak eet
- gemarineerde zalm op een bedje van saffraanrijst met een overheerlijke salade
- voor de vegetariers: paprika gevuld met een groenten -broodkruim-kaas-mengsel, overheerlijk
- voorgerecht: franse knoflooksoep – lekker!
- als dessert: 'hemelse modder' – chocolademousse waar zelfs onze groep stil van werd
- en zo kan ik nog wel even doorgaan…

Voor kinderen, degenen die vegetarisch waren of bijv. liever geen vis aten werd er een alternatief gerecht gemaakt – met net zoveel liefde.

De kamers in het chalet zijn groot (zeker in vergelijking met de meeste Franse onderkomens) en hoewel je niet allemaal een eigen badkamer hebt zijn de 4 douches en toiletten meer dan voldoende.

Beneden een grote ruimte voor je ski's en skischoenen, en de meeste auto's konden in de garage of onder het afdak. Boven een ruime woon/ eetkamer met open haard en groot balkon, plus een enorme keuken. Echt prima.

Het chalet ligt op loopafstand (5 min) van de piste, maar 's ochtends en 's avonds pendelt een gratis skibusje heen en weer.

 

Tignes les Brévieres: onverwacht het gezelligste stukje Tignes
Bij de boeking baalde ik er eerst een beetje van dat we in Les Brevieres zaten en niet in het 'centrum waar het allemaal gebeurt' – Le Lac, Val Claret of Le Lavanchet. Maar later vond ik het eigenlijk veel leuker dan de 'betonnen blokken' van de rest van Tignes, zoals je op de foto hiernaast kunt zien. Brevieres heeft enkel chalets, een oud kerkje en een echt mooi centrumpje met een heel authentieke sfeer. Gezellig!

 

Apres ski: party as much (or as little) as you want
Waar de Franse gebieden niet zo bekend staan om hun apres ski (en wij vorig jaar in Arc 2000 wat dat betreft ook echt dieptrieste toestanden aantroffen), is Tignes echt een geweldig oord. Sowieso heb je er alle bekende apres-skibars (Yeti, Veronica etc), garant voor heel wat lange nachten.

In Les Brevieres heb je de Vincents bar (zie foto's bovenaan) waar elke maandag en donderdag 'George' van 17-19u in zijn eentje met zijn gitaar de bar helemaal gek weet te maken (en ja, het is echt gezellig, voor alle leeftijden!).

Verderop op de pistes heb je de tent waarvan we nog steeds de naam niet weten, maar hij ligt vlak boven de "Tommeuses" en de "Borsat" lift. Hier is elke namiddag vanaf 15u (in ieder geval deze week toen het prachtig weer was) een waanzinnige loungebar met supergoede muziek. Twee DJ's, een zangeres, een zanger en soms nog sax of trommel staan hier een beetje met elkaar te jammen. De menigte van vooral zeer rijke en verwende maar uberhippe tieners vormen een dampend schouwspel waar ook wij onze ogen niet vanaf en de voeten niet van de vloer konden houden. Zie de foto's!

  

 

 

 

 

 

Espace Killy: mooi maar met een dure keerzijde
Dit gebied dat de dorpen Tignes en Val d'Isere omvat stond al heel lang erg hoog op mijn verlanglijstje. Het door voormalig wereldkampioen Jean-Claude Killy ontworpen gebied staat bekend om haar uitdagende off-piste afdalingen (en het is waar: als er verse sneeuw is gevallen kun je werkelijk overal naar beneden – dan verandert het gebied in een grote speel-berg!), maar ook om de goede layout. Als je alleen blauw wilt, kun je het hele gebied door op alleen blauw, idem met rood.

Je kunt enorme lange afdalingen maken (bijv. de schitterende afdaling vanaf de Glacier du Grande Motte helemaal naar Val Claret) maar als je echt gaat 'traverseren' (van uiterste puntje Tignes naar uiterste puntje Val d'Isere bijvoorbeeld) is het wel lift in – lift uit en korte stukjes afdalen.

Voor 'tussen de bomen' skien moet je hier niet zijn – behalve wat onderste delen van pistes in Val d'Isere en Les Brevieres is het vooral boven-de-boomgrens-skien. Hoewel bergtoppen nooit vervelen vind ik zelf het echte ski-gevoel wel meer terug met wat besneeuwde bomen om me heen, maar dat is persoonlijk…  

Tignes bestaat tegenwoordig uit de delen Le Lac, Val Claret, Le Lavanchet, Les Boisses en Les Brevieres (het onderste dorp).

Toen het gebied werd ontwikkeld realiseerde men zich dat een enorme hoeveelheid energie nodig zou zijn om de liften draaiende te houden. Ze hebben toen een stuwdam aangelegd en het oorspronkelijke dorp Tignes verdronken – kennelijk wordt af en toe het meer leeggepompt voor een bedevaart naar het oude dorp.

De uitzichten zijn fenomenaal en de pistes zijn erg goed – zelfs na 1,5 week zonder verse sneeuw plus volle zon en vrieskou 's nachts waren de pistes weliswaar hard maar over het algemeen goed onderhouden. Foto's:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waar wij wel steeds meer op afknapten was het feit dat je voor alles echt de hoofdprijs betaalt (Hollanders die we zijn…). We hadden al EUR 249 neergeteld voor een 8d skipas (6d skipas Espace Killy kost EUR 202,50), mag je nog eens EUR 2,- pp per afdaling extra betalen als je een speciaal geprepareerde slalompiste wilt doen… Pffff.

En heb je net voor een lieve EUR 16,50 een (overigens zeer matige) spaghetti bolognese besteld plus EUR 7,40 voor een medium cola (vrijwel standaard prijzen in dit skigebied!), willen ze nog EUR 0,50 hebben voor het toilet. Deze prijzen zijn 2x zo hoog als elders in de Franse/ Zwitserse alpen (ik snap echt niet waarom mensen Zwitserland zo duur vinden, dat is helemaal niet mijn ervaring!).

Een (zeer) positieve uitzondering vormde het restaurant "Les Marmottes", onderaan de Marmottes/ Borsat lift. Overheerlijk dagmenu voor slechts EUR 8,90 (wij hadden oa een lapin = konijn met mosterdsaus plus courgettegratin, zie rechts op de foto), alles met liefde klaargemaakt en op een zonnig terras opgegeten. Heerlijk, en een enorme aanrader!

De komende dagen zal ik nog wat meer foto's uploaden, dus houd deze link in de gaten. Ook moet ik nog bergen video's monteren, maar dat houden jullie nog tegoed… 

Kortom, we hebben het geweldig gehad… Espace Killy zal mijn favoriet Les Portes du Soleil (oa Avoriaz, Les Gets, La Chapelle d'Abondance) niet van de troon stoten, maar ik vind het wel leuker dan Les 3 Vallées (oa Val Thorens, Les Menuires). 

Het Wens chalet vond ik een absolute ontdekking en aanrader – we gaan voor volgend jaar zeer zeker weer kijken wat ze voor moois hebben! 

Lees ook:Claire gearriveerd in zonnig & sneeuwrijk Tignes
Lees ook:Op naar Tignes!
Lees ook:Eindelijk goede ski chalets gevonden
Lees ook:Reisverslagen Paradiski (Les Arcs/ La Plagne/ Peisey-Vallandry)
Lees ook:Saskia bij opnames Doe Een Wens in SnowWorld

9 reacties op “Tignes met 16p: Genieten, Wens chalet heerlijk; gebied mooi maar duur

  1. Yvonne

    Het commentaar met betrekking tot het chalet kan ik slechts beamen. Met name door Tim en Tom werd met de wensen van iedereen rekening gehouden en voor onze kleine werd een aantal keer speciaal gekookt zodat zij om 6 uur kon eten. Het eten was de hele week geweldig en het chalet heerlijk ruim opgezet. Zeker een absolute aanrader, ook voor families.

      /   Beantwoorden  / 
  2. jw

    Mijn inschatting van een maandje geleden toen je op de Prikpagina informeerde naar nachtelijke skibussen, dat Les Bréviéres zelf waarschijnlijk leuk genoeg zou zijn, blijkt dus juist. Ik heb er nog nooit overnacht, maar het dorpje komt erg gezellig over als je er overdag aanlandt.

    Jammer dat je in je beschrijving vrij weinig info geeft over de actuele skimogelijkheden. Ik ben altijd benieuwd of er in zo’n gebied wat verandert, hoe de Vallon de la Sache erbij ligt etc.

    En nog een vraagje n.a.v. je eerste korte meldingen: waar hebben jullie in die gebied een snelheid van 91,8 km bereikt ? Lijkt me toch vrij snel in een gewoon druk bevolkt skigebied…

      /   Beantwoorden  / 
  3. Claire

    Ha JW, goede opmerkingen! Zal ik in een latere post wat over uitwijden. Ik zal ook GPS-koning Hans eens vragen zijn log-files naar me toe te sturen, dan kan ik er nog iets van laten zien!

      /   Beantwoorden  / 
  4. Dirk

    Goed verhaal Claire! Wat moet ik nog aan toevoegen behalve dat het knolselderij en niet koolselderij was? ;-) Tim en Tom zijn geweldige koks!

    Ik wil nog wel even kwijt dat de pistes wat mij betreft verrassend rustig waren! En dat voor zo’n topweek in februari. Behalve voor de verplichte doorsteekpistes einde van de dag waar iedereen tegelijkertijd overheen moet, was je soms echt in je eentje op de piste. Komt denk ik doordat het gebied zo groot is in verhouding tot het aantal bedden in Tignes en Val d’Isère.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Onno

    Ik was een van de minder ervaren snowfanaten binnen de groep. Maar ook ik heb mij uitermate vermaakt in het gebied L’Espace Killy. Ook voor minder geoefende skiers is het gebied uitermate geschikt om nagenoeg overal te komen. Ik knal dan (nog) niet met 92 km/u van de piste af, maar ook ik heb een behoorlijk gedeelte van het gebied gezien.

    Ik heb de hele week nog netjes in een skiklasje gezeten met voornamelijk Engelsen en een Fransman. Hoewel de skilerares nu niet een van de spontaanste was (bad luck), heb ik toch weer een hoop bijgeleerd. Plus daarnaast nog wat bijles van Sander in de middag, waarvoor nogmaals dank! De mogelijkheden en faciliteiten voor skiklassen, zowel voor kinderen als volwassenen, zijn erg goed in het gebied.

    En ook ik wil benadrukken dat het Wens-Chalet super was. Tim en Tom zijn relaxte gasten en inderdaad top koks.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Hans

    Als “officiele” tijdwaarnemer op deze ski-trip kan ik melden dat de door mij geklokte topsnelheid 93.4km/h was (volgens de GPS). Inderdaad behoorlijk hard. De exacte lokatie weet ik niet meer precies, maar waarschijnlijk was het onderaan Trolles (als je van Toviere naar Tignes Le Lac skiet). Daar heb je na de zwarte hindernisbaan een vlak stuk recht naar beneden, met daarna het laatste stuk weer omhoog het dorp in.

    Uiteraard wel goed opgelet op ander verkeer, maar het is daar vaak niet zo druk en lekker ruim, dus dat was in dit geval geen probleem. Zulke snelheden zijn wel de uitzondering, die haal je alleen bij steile stukken en als je goed in de hocken zit. Bij normaal (althans, normaal voor onze groep) ski-verkeer moet je eerder denken aan 50-60km/h.

    Dat doet me er aan denken, ik ben Claire nog een verhaal schuldig over leuke ski-statistieken met de GPS. :-)

      /   Beantwoorden  / 
  7. jw

    Bedankt, ik was nieuwsgierig. Ik gokte op onderaan de Genepi. Maar onderaan de Trolles kun je, als je hoog aanzet en een rustig moment afwacht, ook aardig vaart maken. Toch wel leuk, dit soort gegevens.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Tim

    Hoi Claire,

    Leuk verhaal en nog leukere reaties! Had nog niet echt de tijd gehad om te reageren dus bij deze. We krijgen al reacties van gasten die nog moeten komen die het stuk hebben gelezen…

    We houden de site in de gaten en voor iedereen de groetjes

    TT Tignes

      /   Beantwoorden  / 
  9. Claire

    Hey, Tim & Tom! Wat leuk zeg… De complimenten waren in ieder geval zeer oprecht. Zijn jullie lekker aan het genieten daar? Arnold komt nog wel even live de groetjes overbrengen komende week.
    Hartelijke groet en hopelijk tot ziens ergens!
    Claire

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.