Mijn favoriete skigebied: Les Portes du Soleil

Rond de jaarwisseling ben ik, naast tourtjes naar Gstaad en Zermatt, ook een paar dagen naar Les Portes du Soleil geweest. Ik heb hier nu in totaal zo'n vijf weken geskied (en beetje geboard, ge-telemarkt en ge-Trikked) en ben nog steeds verknocht aan dit gebied. Hieronder een verslag!

Reisverslagen van andere gebieden: Paradiski, Espace Killy, Chamonix, Zermatt, 3 Vallées

Les Portes du Soleil is het grootste aaneengesloten skigebied van Europa, ik geloof zelfs van de wereld, met 650 km piste – netjes verdeeld over zwart, rood, blauw en groen, en verdeeld over twee landen: Zwitserland en Frankrijk.

Het bestaat uit een boel hele schattige, karakteristieke dorpen met prachtige chalets (zoals bijv. Champéry, Morzine, Les Gets, Champoussin, La Linga) plus mega-ontwikkelprojecten als Avoriaz (zie foto). Dit dorp is onder architectuur gebouwd en heeft daar zelfs prijzen mee gewonnen. Of het echt mooi is, is een ander verhaal, maar het is wel heel fijn om door het dorp te kunnen skiën (geheel autovrij) en dus altijd vanaf je hotel/appartement zo op de piste te zitten.

Het gebied is niet enorm hoog (max zo'n 2400m), maar door de gunstige ligging in de ‘bocht' van de Alpen profiteert men van de aanvoer van neerslag vanuit het Noord-Westen – en laat dat nou net de overheersende windrichting zijn. Het sneeuwt dus lekker uit – maar (en de naam zegt het al), er is ook erg veel zon te vinden. Ander voordeel van de matige hoogte is dat je niet alleen maar tegen kale bergen aan kijkt – je skiet vaak tussen de bomen en dat vind ik zelf altijd wel erg gezellig. Het geeft ook lekker veel beschutting, ideaal als sneeuwstormen de bovenste liften uit de running blazen. Beneden kun je lekker doorskiën!

Ik heb zo'n drie weken vertoefd met onze Intercompany Ski groepen (60m/v per week) in chalet ONU van de Duitse organisatie SFI, een prachtig chalet/hotel naast de piste boven Champéry (bij de Planachaux lift). Helemaal geweldig: lekkere 2-persoonskamers met eigen douche/toilet – en bij de chalet een compleet keuken-team (geweldige maaltijden!!!), leraren/gidsen-team, bar-team  – plus in de avonden veel gezelligheid met een ijsbar buiten, fakkeltochten en natuurlijk disco. Weet niet of het nog steeds zo leuk is als toen, maar ik heb daar echt de tijd van m'n leven gehad.

Afgelopen januari zaten we maar een heuveltje verderop, in Les Crosets in hotel 'Les Portes du Soleil''. Een ideaal familiehotel voor de fanatieke skier: OP de piste, met vijf skiliften naast je deur. Wij zaten eerst een paar dagen in een soort 'annex', een prima kamer naast de parkeerplaats (zelfs geen trappen/gangen – zo op de piste stappen), de laatste paar dagen zaten we met uitzicht op de piste in een lekker ruime panorama-kamer. Verder is het hotel eenvoudig, maar het wordt met liefde gerund door een stel zussen.

Vanuit daar hebben we de meest gave tochten gemaakt: naar het andere eind op het ski-kaartje (= de achterste lift bij Les Gets), via Avoriaz en Morzine; een tourtje Linga/ Chatel, en ‘rondje Zwitserland', langs Les Crosets naar Champoussin en Torgon. Je kunt hier echt eindeloos lange tochten maken (wel oppassen dat je de laatste liften terug haalt!), maar je ook geweldig uitleven op een paar fijne oefenpistes.

Mijn persoonlijke aanraders:

De zwarte piste Coupe du Monde, vanaf Avoriaz naar les Prodains – van waaruit je de bus kunt nemen naar Morzine. Een supergave afdaling die je zo moeilijk kunt maken als je wilt – je kunt rustig de mooi geprepareerde piste nemen (ook geschikt voor beginners!), of de meer uitdagende ‘Combe du Machon' ernaast – ruige bückels en/of tiefschnee!

 

De pistes naast de ‘Ripaille' sleeplift aan de kant van Champery/Crosets. Een heerlijke oefenpiste – daar heb ik leren Telemarken en afgelopen januari op een mooie zon+verse-sneeuw dag eindeloos op en neer gedaan om het wedel-carven beter onder de knie te krijgen.

 

 

Lunchen in Les Lindarets. Dit is een soort ‘plein' tussen Avoriaz, Linga, Champery en Morzine, met onnoemelijk veel restaurantjes, bars en liften in alle richtingen. Ideaal om hier met een groep af te spreken: degenen die willen rusten proberen de ligstoelen uit, de rest gaat nog even een paar pistes pakken. De beste restaurantjes zitten trouwens ietsje verder naar beneden, in een bocht op de piste naar de ‘eitjes-lift'.

De bückelpiste achter Les Gets (aan de ‘overkant') – lekker oefenen!

De pistes boven Avoriaz. Hier heb je de grootste kans op heerlijke sneeuw – zowel lekkere brede blauwe racebanen als fijne rode ‘techniek-pistes'.

En natuurlijk: de muur! Le Mur Suisse, oftewel Chavanette. Dit is zo'n beetje de enige afdaling die je ook met de lift naar beneden kunt nemen. Voor de echte die-hards. Deze piste wordt nooit geprepareerd en is na enige tijd van afwezigheid van verse sneeuw echt een heftige afdaling met super hoge bückels. Probleem is dat je, bij een val, vaak heel ver doorvalt. Er zijn dus al meerdere mensen ‘in gebleven'… Weet dus wat je doet – en laat je niet verleiden door ‘groepsdruk', zeker als de rotsen onder de sneeuw vandaan komen! Voel je dus asjeblieft geen loser als je met de lift naar beneden gaat (bijv. om terug te keren naar het Zwitserse deel) – je bent eerder verstandig! Draag ook een helm bij dit soort afdalingen – de rotsen zijn erg verraderlijk. (Sorry voor de belerende woorden, maar ik heb al heel wat heftige ongelukken gezien hier). Maar bij een verse laag sneeuw is het een super coole afdaling – hoort wel op het lijstje ‘been there, done that'.

Qua uitgaansleven is er ook ‘vanalles wat' te vinden. Avoriaz heeft veel bars en gezellige disco's. Champéry heeft oa Mitchells (mét wifi) en "La Crevasse". In Les Gets is een leuke Irish pub en ook Morzine heeft genoeg gezelligheid in huis om er een super vakantie van te maken!

Heb je zelf andere (betere/ tegengestelde) ervaringen – tips over leuke tentjes/accomodatie? Zelf een mooie wintersportreis gemaakt en je wilt je ervaringen (incl. foto's & video's) delen? Reageer hieronder, of stuur een mailtje aan [email protected] – dan plaats ik het!

 

Lees ook:130 km Piste Open in Les Portes du Soleil!
Lees ook:Portes du Soleil, prachtig skiën in een afwisselend gebied
Lees ook:Verslag 2e en 3e skidag in les Portes du Soleil: grandioos
Lees ook:In de schaduw van de Eiger (7): een ijskoud afscheid
Lees ook:In de schaduw van de Eiger (3): verse poeder

6 reacties op “Mijn favoriete skigebied: Les Portes du Soleil

  1. Hoover

    He claire.
    Top verhaal. Hierbij nog wat adressen in Les Gets, wat mij betreft het leukste dorp in de PdS:

    Koffie: le Schuss
    Resto: Crychar
    Spa: Le Spa Sereni Cimes
    Skishop: Michaud (Skiset)
    Acco: GrandAlpes chalet du Pontet (via http://www.francesnow.com)

    Succes
    H

      /   Beantwoorden  / 
  2. Claire, Redactie

    @Danny, nee dat filmpje is gemaakt in 3 Vallées. Komt ook nog een verslag van – binnenkort ;-)
    @Hoover: thanks4 the tips! Als je zelf nog verhalen hebt, mag je ze me sturen dan plaats ik ze.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Peer Leegstra

    Hallo,
    Wat een leuke weblog.
    Voor iedereen die naar dit skigebied gaat
    (en dat gaan we) een enorme aanrader v.w.b. ervaringen en informatie.
    Overigens zou ik graag willen weten welke reisonderneming naar hotel des Portes du soleil gaat.
    Bedankt

      /   Beantwoorden  / 
  4. Claire

    Hallo Peer,

    Wij hebben rechtstreeks contact gezocht met dit hotel Portes du Soleil – dus zonder tussenkomst reisorganisatie.

    Succes en veel plezier als je er heen gaat!

    Groet,
    Claire

      /   Beantwoorden  / 
  5. Harry

    Hallo,

    erg leuk om dit verslag te lezen! Ik kom al meer dan 20ig jaar in dit gebied en het heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. De ‘Muur’ is inderdaad griezelig cool ;-) ! Wat wij altijd het leuke eraan vinden is dat we gezellig met twee of drie gezinnen van een chalet met een terras kunnen genieten en dan zo de piste op. We gaan al jaren naar ChaletLaFolie (op de website staan ook leuke tips wat je in de buurt kan doen http://www.chaletlafolie.eu) dat perfect gelegen is en het weer daar hebben we bijna altijd geluk mee!!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.