Verdwaalde snowboarder overleeft nacht op 3000 meter in sneeuwhol

Pointe de la SanaEen Franse snowboarder mag zich gelukkig prijzen nog in leven te zijn. Door een amateuristisch uitgevoerde off-piste tocht belandt hij in de problemen, waardoor hij een nacht buiten bij 15 graden onder nul moet doorbrengen.

Niet teruggekeerd
De 26 jarige man uit La Motte vertrekt maandagmorgen om een uur of 11 voor een off-piste tocht bij de Pointe de la Sana, tussen Tignes en Val d’Isère. Wanneer de man ‘s avonds tegen een uur of zes ‘s avonds nog niet terug is, waarschuwt zijn broer de reddingsdiensten.

Zoekactie
Een reddingsploeg uit Albertville gaat direct op pad vanuit Val d’Isère. Het eerste stuk worden de bergredders door een pistenbully omhoog gebracht, waarna ze te voet, dat wil zeggen met toerski’s en stijgvellen, verder gaan. Grote bezorgdheid bij deze reddingsploeg wanneer ze de sneeuwhopen van een grote lawine zien.

Op het zelfde moment vertrekt er een ploeg uit Tignes, van 4 gendarmes van de Gendarmerie de Haute Montagne uit Bourg-Saint-Maurice. Beide teams vinden geen spoor van de man, en om 4 uur ‘s nachts wordt de zoekactie opgeschort.

De volgende dag wordt er om half 8 ‘s ochtends een helicopter met een hondenteam aan boord ingezet om de man te zoeken. Het team in de helicopter komt de resten van een tweede lawine tegen, dus de ongerustheid neemt verder toe. Een ander reddingsteam gaat te voet naar de Col du Santon.

Bevrijdend telefoontje
De hoop om de man levend terug te vinden is al aardig verdampt, wanneer om half 10 de telefoon gaat in het kantoor van de reddingsdienst van Val d’Isère. Aan de andere kant van de lijn een man, die nauwelijks hoorbaar iets zegt. Gelukkig hoort de telefonist iets dat klinkt als ‘Pointe de Sana’, en er wordt vanuit Courchevel een helicopter op afgestuurd.

Bij de Pointe du Pisset ziet men vanuit de helicopter een man met z’n armen zwaaien.

Wat was er gebeurd?
De 26 jarige snowboarder was een stuk off-piste op pad gegaan. Allereerst was hij één van de stijgvellen van de toerski’s waarmee hij omhoog liep verloren. Vervolgens ook één van de ski’s. Hierdoor kon hij nauwelijks meer fatsoenlijk afstanden afleggen – te voet zak je weg in de diepe sneeuw, en lopen met een snowboard aan je voeten lukt niet. De slimmerik had zich ook behoorlijk in de afstanden verkeken. In plaats van een fatsoenlijke detailkaart, had hij een pistekaart bij zich!

Gedesorienteerd en moe heeft hij een sneeuwhol gemaakt, om nog enigszins warm te blijven. ‘s Ochtends is hij gaan lopen, in de hoop een plek te vinden waar hij bereik kreeg met zijn mobiele telefoon. En dat is gelukt!

De man is naar het ziekenhuis overgebracht met een aantal bevriezingsverschijnselen.

Bron: Le Dauphiné Liberé

Lees ook:Kaprun: jongetje van zes valt uit stoeltjeslift
Lees ook:Oostenrijkse snowboarder valt bijna te pletter
Lees ook:Vermiste Belgische snowboarder overleden
Lees ook:23% van de Britten ‘s ochtends niet nuchter op de piste
Lees ook:In de schaduw van de Eiger (5): wolken, zon, nevel en mist

Eén reactie op “Verdwaalde snowboarder overleeft nacht op 3000 meter in sneeuwhol

  1. HosseklosHenkie

    waarschijnlijk had ie een Nidecker board en heeft ie zich aan de siliconenjopen van draaimolen Pam verwarmd die nacht

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.