Aan het skiën in de Vanoise? Kijk ook naar de lucht!

Lammergier in de Vanoise
Als je aan het skiën bent in de Vanoise, loont het de moeite om af en toe ook naar de lucht in plaats van naar de piste te kijken. Deze lente zijn er een aantal jonge lammergieren te spotten!

Het Franse Nationale Park van de Vanoise is een beschermd natuurgebied. De skigebieden van Les Arcs, La Plagne, Tignes, Val d’Isère en de Trois Vallées liggen er midden in.

Grotere kaart weergeven

In dit gebied zijn erg veel beschermde dier- en plantensoorten te vinden. Zo ook de lammergier. Deze vogel verdween aan het begin van 20e eeuw uit de Alpen. In 1986 werd deze vogel opnieuw geïntroduceerd, en op dit moment telt het Nationale Park van de Vanoise drie broedparen. Pas op zes- of zevenjarige leeftijd kan deze vogel voor nageslacht zorgen, en de meeste pogingen om ze te laten broeden mislukken.

Maar in de Vanoise gaat het goed met ze; parkwachters zagen dat de paren begin dit jaar eieren aan het uitbroeden waren. Een paar in Termignon heeft op 20 februari een kleintje gekregen en is een ander ei nog aan het uitbroeden. Ook in Peisey-Nancroix (in het skigebied van Les Arcs) kon de beschuit met muisjes op tafel; 5 maart is daar een jonge lammergier ter wereld gekomen. En in Val d’Isère is er ééntje geboren op 17 maart.
Lammergier

De lammergier is een stukje groter dan een huismus; zijn vleugels hebben een spanwijdte van meer dan 2 meter. Karakteristiek aan het beest is het laten vallen van botten. De gier is dol op merg, en laat van grote hoogte botten op de rotsen vallen, om vervolgens het merg op te kunnen eten.

Link: Parc national de la Vanoise

Lees ook:Reisverslagen Paradiski (Les Arcs/ La Plagne/ Peisey-Vallandry)
Lees ook:Vanoise Express deze hele winter buiten bedrijf!!
Lees ook:Paradiski investeert flink in vernieuwing skigebied
Lees ook:Leuk: ontbijtski & first tracks in Les Arcs
Lees ook:Turkije, veelzijdige wintersportbestemming

3 reacties op “Aan het skiën in de Vanoise? Kijk ook naar de lucht!

  1. HosseklosHenkie

    beschuit met muisjes me reet, Génépi met bier zal je bedoelen !!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Škoda Freak

    Ja HosseklosHenkie, waarom denk je dat die lammergier zo glazig uit zijn ogen kijkt? Die heeft de geheime vaten gerste nat allang gevonden!

      /   Beantwoorden  / 
    1. HosseklosHenkie

      een beest naar m’n hart !

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.