Carve-a-round & ski-chi: een innovatieve manier om beter te leren carven

In mijn speurtocht naar leuke wintersport-nieuwtjes kwam ik langs carve-a-round en ski-chi. 

Carve-a-round is een organisatie die wintersportreizen organiseert waarbij je volgens een innovatieve manier beter kunt leren carven – iets waar velen (inclusief ikzelf) nog erg mee worstelen, zeker als je jarenlang volgens de ‘traditionele’ wijze skiles hebt gehad.

Ze werken volgens de filosofie van ski-chi, wat staat voor bewegen van binnenuit. Je hoeft bij deze manier van skiën juist niet je hele bovenlijf vast te zetten, maar je moet juist meebewegen waardoor je je rug, kniën en heupen ontlast en veel minder kans op blessures hebt. Bijkomend voordeel is dat je kennelijk veel makkelijker en sneller leert skiën, ook offpiste, zelfs in de moeilijkste sneeuw.  

Carve-a-round wordt overigens geleid door Hajo Smit – de vroegste lezers van dit blog kennen hem nog als degene die wintersport.blog.nl is begonnen.

Dit filmpje legt de filosofie van ski-chi uit:

Ik moet zeggen dat het idee van ‘vrij’ en ‘vanuit je zwaartepunt’ skiën heel aantrekkelijk vind. Het zwaaien met de armen vind ik er een stuk minder mooi uit zien (en ik houd wel van ‘mooi’ skiën). Maar misschien is dit in het filmpje wel gewoon zwaar overdreven om het principe uit te leggen.

We zullen zien, want volgende week zondag 25 februari is er een carve-a-round ask-a-round sessie in Snowworld Landgraaf, vanaf 18u aldaar.  

Nou was ik sowieso al van plan om de 25e belangstellenden de kans te geven de Trikke Skki uit te proberen, dus dat gaan we maar eens combineren! Ik zal Hajo dan eens flink ondervragen naar deze bijzondere manier van lesgeven. Ik ben altijd een groot voorstander van innovatie en vooruitgang, dus ik ben heel benieuwd. Voor meer informatie over de carve-a-round weken (16-25 maart of 23 maart- 1 april in Oostenrijk), zie hier.

Voor meer info over de filosofie van ski-chi, zie hier en hier. 

Lees ook:Carve-A-Round meldt eerste boekingen
Lees ook:Zal de sneeuw weer pas eind maart komen?
Lees ook:Zondag 25 februari: Trikke Skki testen in Landgraaf
Lees ook:Geen Trikke Skki vandaag in Landgraaf
Lees ook:Redacteur Claire op ski’s

14 reacties op “Carve-a-round & ski-chi: een innovatieve manier om beter te leren carven

  1. Lex

    Hoi Claire,

    Bedankt voor de aandacht die je geeft aan onze passie.

    Ook je openheid stellen wij op prijs!

    Groeten van Lex-A-Round

      /   Beantwoorden  / 
  2. Thizle

    kan wel zo leuk uitleggen… maar die kerel kan zelf ook niet skien.. ziet er tog niet uit..
    die skieleraren kunnen egt wel beter skien.. mja als jullie er zo over denken..

      /   Beantwoorden  / 
  3. Lex

    Hajo Smit die niet kan skiën?

    Dat is een opvallende opmerking van je, Thizle.
    Dat hoort hij waarschijnlijk voor het eerst in zijn leven.

    Nou ja, 1x moet de eerste keer zijn.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Debbie

    Vorig jaar ben ik zelf met een groepje van activieitenclub Ugo4it meegeweest met Lex en ik kreeg toen les op blades volgens het principe van de ski chi, misschien ziet het er minder mooi uit, maar het is echt wel wat waard als je aan het eind van de dag een heerlijk vrij gevoel hebt en weet dat je veel vrijer en natuurlijker hebt kunnen bewegen. Bovendien leer je het veel sneller doordat je de natuurlijke bewegingen van het lichaam volgt i.p.v. tegennatuurlijke bewegingen moet aanleren. Daardoor heb je ook veel sneller vertrouwen en krijg je minder snel allerlei pijntjes of zelfs blessures. Het gaat toch om de sport en het fijne gevoel en toch niet om mooi gevonden te worden? Dat doen we later dan wel weer bij de apres ski(chi) ;-)

    Goh, kan Hajo niet skien? Ik denk dat menig skileraar graag bij hem in de leer zou gaan hahaha Sommige mensen zeggen soms dingen zonder te weten waar ze het over hebben.

    Ik wens de hele skiclub van 2007 heel veel ski- en apresski-plezier. Ik vind het jammer dat ik er dit jaar niet bij kan zijn!

    Groetjes Debbie

      /   Beantwoorden  / 
  5. hajo

    Beste Thizle, ik kan inderdaad maar een heel klein beetje skien. Laten we zeggen dat in nog 90% kan leren van wat er te leren valt. Maar het feit dat ik sinds mijn 4e jaar al meer dan 120 weken in de sneeuw heb gestaan telt wel een heel klein beetje mee. Op de video zie je me inderdaad heel overdreven een paar dingen uitleggen. Mooi ziet het er pas uit als je me in een couloir bezig ziet of als je me op een zwarte piste achteruit ziet langskomen. Of als ik aan het telemarken ben of aan het snowboarden. Het filmpje is op een blauwe piste opgenomen. En esthetiek is iets wat voortdurend verschuift: de mode bewijst het! Toen ik klein was was het gesloten skien het allermooiste en was ik trots op elke kras op de binnenkant van mijn skischoen. Nu ga je over je nek als je iemand zo ziet skien. De esthetiek van ski-chi ga je pas waarderen als je het zelf doet. Ik wordt inmiddels letterlijk onpasselijk als ik traditionele skileraren (ik was er zelf een 4 seizoenen lang) bijvoorbeeld met hun handen op hun knien zie skien of hun bovenlichaam zie blokkeren. Bel me ajb eens op want ik geloof dat JIJ echt iemand bent van wie ik weer veel van die 90% die ik nog niet weet kan leren: 0615206402.
    Groetjes van Hajo

      /   Beantwoorden  / 
  6. Jacob

    Hajo,

    Ik geloof best dat je een prima skier en skileraar bent en dat er aardige elementen in de ‘skichi’ filosofie zitten, maar ik snap je opmerkingen over de ‘traditionele’ skitechniek niet.

    als je ervan ‘walgt’ en ‘onpasselijk wordt’ kom je op mij over als iemand die de huidige (esthetische) standaard volledig overboord heeft gekieperd in de heilige overtuiging dat skichi de enige weg is. Spreekt wat weinig tolerantie uit voor mensen die het op de andere manier willen (blijven) doen. Wat mij betreft is er geen probleem met welke techniek dan ook zolang mensen op een gezonde en gecontroleerde manier de helling afkomen

    Ik word er nog steeds erg blij van als ik met het bovenlichaam stil en de knietjes bij elkaar mooi de helling afkom. En wat is er nu eigenlijk mis met goede stokinzet? Ik heb er veel aan op een steile en moeilijke helling.

    Grt
    Jacob

      /   Beantwoorden  / 
  7. hajo

    Jacob,

    Bedankt voor je heldere betoog! Ski-chi is zomaar een leuke kreet en zeker geen heilige weg. Iedereen die roept dat hij de enige weg naar de waarheid (die niet bestaat) heeft is per definitie een leugenaar. Ernst Garhammer (zie http://www.slopestyle.de) heeft daar een beetje last van hoewel ik hem als geniaal analyticus van skibewegingsleer zeer serieus neem.

    Ski-chi is voor 90% geinspireerd op de stijl van deze ex-wereldkampioen freestyle-skien. De stokinzet kan nog steeds nuttig zijn – gebruik ik soms bij telemarken, wat ik nog niet perfect beheers – maar is altijd een teken dat je de dynamiek van het sturen van de bocht nog niet helemaal perfect hebt ingestudeerd.

    Voor mij was het een absolute openbaring dat het ueberhaupt mogelijk is om buckelpiste en poedersneeuw te skien zonder stokinzet. Het is duidelijk dat webstrijdskiers ook nooit een stokinzet toepassen. Bovenlichaam stil is heel betrekkelijk trouwens – zelfs de meeste traditionele skileraren draaien in elke bocht sterk met hun bovenlichaam – omdat ze aan het einde van elke bocht omkijken naar hun groep. Dat dit toevallig ook de lekkerste manier van skien is hebben ze daarbij helemaal niet door.

    Ik kan hier avonden over vol kletsen en daarvoor hebben we ook http://www.carve-a-round.nl in het leven geroepen. Het is simpelweg mijn ervaring dat ik iedereen op elk niveau van beginner met hoogtevrees tot crack binnen luttele uren dingen op ski’s kan laten doen waarvan hij of zij eerder nog dachten dat het onbereikbaar zou zijn. Noem mij een terrein waarop jij je vaardigheid verder zou willen verbeteren en ik kan je binnen 1 dag skien naar dat punt brengen – behalve dan als je zegt dat je van je 360 een 1080 wilt maken want dan moet ik helaas passen. Kun jij me dat leren?

    Groetjes,
    Hajo

      /   Beantwoorden  / 
  8. fam vermeent

    hajo,

    voor de gemiddelde blogger ga je volgens ons toch wat te kort door de bocht.
    een min of meer gedetailleerde voorkeur die je aangeeft, is meer iets voor ons skizoners om over uit te wei(ij)den.
    Ik daag je uit om die discussie aan te gaan, waar hij voor geschapen is: http://www.skizone.nl/
    Dit forum is daar volgens ons nog (lang) niet rijp voor… en ook niet voor bedoelt.

      /   Beantwoorden  / 
  9. Claire

    Hi fam. Vermeent: dit blog is inderdaad nog in de aanloopfase – maar let vooral op wat we volgend jaar allemaal gaan doen! In april zal ik de plannen voor komend seizoen ontvouwen.

    Ik ben het met je eens dat echt ‘technische’ discussies wellicht niet heel geschikt zijn, maar ski-chi gaat mijns inziens juist ook over ‘leren skien’, dan wel ‘beter leren skien’. Dus waarom niet voor dit forum!

      /   Beantwoorden  / 
  10. Sjoerd

    Hajo,

    Ik moet zeggen dat ik niet echt onder de indruk ben! Ik ben in veel gevallen nogal conservatief. Ik denk namelijk dat de vervelende oeffeningen van de skileraar nogsteeds erg nuttig zijn. Ze leren je een aantal essentiele onderdelen van het skieen, zoals:
    1. Bergski/dalski (commit to the outside edge).
    2. Hoog- of diepontlasting van de ski’s.
    3. Hou druk op de voorkant van de skischoen.
    4. Gebruik van stokken (.
    5. Correcte houding van benen en bovenlijf.

    Ik denk dat ski chi werkt omdat de moderne carve ski zich heel makkelijk laat gebruiken of misbruiken. Ski chi denk dat de kans dat je het niet goed leert met ski chi groter is dan op de klassieke manier.

    Op de klassieke manier zit je altijd goed, ongeacht welke steil je jezelf later aanleert. Ik hou persoonlijk helemaal niet van een heel stil bovenlijf en ook niet van de benen strak langselkaar. Ik hou van de echte slalom carvebochten, agressief en vol power. Ripping turns all day long!

    Een leuke filmpje om is te bekijken!

    http://www.youtube.com/watch?v=41llqEmmlQI&mode=related&search=

      /   Beantwoorden  / 
  11. Lex

    Hoi Sjoerd,

    Ik denk dat wat jij zegt waar is.

    Net als de nieuwe methode van Carve-A-Round ‘waar’ is.

    Carve-A-Round heeft niet de intentie iedereen aan zich te binden.

    Ik denk echter dat inmiddels bewezen is dat veel mensen door Ski-Chi eindelijk gemakkelijk en dus met plezier leren skiën.
    Daar gaat het om.

    Jij bent simpelweg niet de doelgroep van Carve-A-Round.

    Veel plezier in de sneeuw!

    Groeten van Lex (Ski-Chi adapt)

      /   Beantwoorden  / 
  12. Sjoerd

    Toch heb ik moeite met de methode skichi. Ik ben namelijk van mening dat je je ski’s niet moet sturen met het bovenlijf of de armen. Het bovenlijf hoeft ook niet stil te staan, het moet meebewegen met de rest. De meeste stuur input komt nogsteeds vanuit de benen, ontlasten van de ski’s, veranderen van lead edge enz. het bovenlijf heb je er nauwlijks voor nodig.

    Als ik naar Hajo kijk als hij skichi aan het doen is dan valt mij op dat zijn onderlijf nauwlijks andere bewegingen maakt dan op de klasieke manier. De basis princiepes van het skieen veranderen niet.

    Om de stokprik maar als voorbeeld te nemen. als je naar de racers kijkt dan doen ze dat inderdaad niet ofnauwelijks, maar ze slaan de kiepstangen opzei. eigenlijk doen ze het dus wel. De stok prik is er ook alleen maar voor bedoeld om te zorgen dat je een goede lichaams positie hebt.

    Ik denk ook dat het promo filmpje het heel erg zwart/wit neerzet.

    even een sidenote: als je er mensen beginners aan het lessen kunt krijgen die dat anders nooit gedaan zouden hebben dan heb je mijn zegen! Want er is niks ergers dan een beginner die niks wil leren!

      /   Beantwoorden  / 
  13. Falco

    Beste hajo,

    erg knap dat je een nieuwe methode kan bedenken voor het skieen. ik denk niet dat je het nodig hebt om ski leraren af te zeiken. dat zal de acceptatie van je nieuwe methode niet versnellen.
    verder ben ik erg benieuwd hoe deze methode zich houdt in steiler terrein. Het lijkt me moeilijk om druk op beide ski’s te krijgen, wanneer je naar de berg toe leunt ipv in naar het dal leunen.

      /   Beantwoorden  / 
  14. Hajo

    Hoi Falco, leuke reactie! Je hebt helemaal gelijk met dat afzeiken. Ik wil me wel afzetten tegen de bestaande skischolen en de nationale systemen, maar het is verspilde (negatieve) energie om je daarop te richten. 75% van mijn methode komt van Ernst Garhammer een voormalig wereldkampioen freestyle skiën. Verder bouw ik elementen in uit de wedstrijdsport, uit Tai-Chi en uit het freeriden. Enne… tav dat steile terrein: ik heb een heel plakboek vol uitgeknipte plaatjes van wedstrijdskiërs, snowboarders, beginners, carvers, freeriders en freeskiërs. Allemaal doen ze ski-chi (per definitie de meest natuurlijke methode, want als iets anders bewijst meer natuurlijk te zijn bouw ik dat meteen in)… allemaal draaien ze hun bovenlichaam naar de berg, wat meestal wordt verraden door een (ver) vooruitgestoken buitenste arm (dalarm). See for yourself! 3 van elke 4 plaatjes in willekeurig modern ski magazine zijn ski-chi. Alleen is hiervan nog niets doorgedrongen tot de nationale skischoolsystemen… zoals de Katholieke Kerk zich ook nog steeds tegen condoomgebruik verzet… Maar… je hebt gelijk… niet afzeiken… uitgaan van eigen kracht. Interesse in mijn systeem? Wat is je achtergrond? Bel eens: 0654268634. Groetjes, Hajo

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.