Alpenweerpraat: zachter, later in het zuiden sneeuw

Wat was het een prachtig weekend! Veel skigebieden waren open na de zware sneeuwval van de laatste week. Daarbij kwam dat de eerste afdalingen vaak zonovergoten konden worden gemaakt!

 

Uitgerekend in het weekend liet de zon zich goed zien, en bij temperaturen rond het vriespunt deed het heerlijk winters aan. Dit satellietbeeld is van zondagmiddag. Zwitserland, Frankrijk en het westen van Oostenrijk waren compleet zonnig. Goed te zien ook is het sneeuwdek in Zuid-Duitsland.

Ik kreeg nog een leuk vergelijkingsbeeld binnen van de Nordkette, een gebergte bij Innsbruck. De eerste foto is van een week geleden (vlak voor de dump), de tweede van dit weekend. Je ziet hoe steile passages en kleine bomen verdwenen zijn onder de dikke laag sneeuw.

 

 

 


Bron: wetterzentrale.de

Terwijl de luchtdruk de laatste weken opvallend hoog was boven de Britse Eilanden, komt hierin deze week een belangrijke verandering. Vanuit IJsland zakt een lagedrukgebied uit over Engeland in de richting van de Golf van Biscaye. Voor de temperatuur in de Alpen is dit zelden een goed teken.

Door deze zuidwaartse beweging komt de stroming boven het continent steeds verder in de zuidhoek te zitten. Groot gevaar is de hiermee gepaard gaande föhn aan de noordkant van de Alpen, juist het gebied waar de meeste sneeuw is gevallen. Vandaag zet de föhn in Zwitserland in en klimt het kwik in de dalen al richting de 10 graden. Morgen en woensdag komt er nog een schepje bovenop met een nulgradengrens die stijgt tot boven 3000m, ook in Oostenrijk.

Wat we vaker zien ontstaan in dit soort situaties is het contrast met de zuidalpen. Dankzij de zuidelijke aanstroming tegen de Alpen ontstaat daar steeds meer bewolking en in de loop van woensdag zet vanuit het westen neerslag in. Deze breidt zich donderdag en vrijdag over de hele zuidkant van de Alpen uit. Boven zo'n 1800m gaat het sneeuwen en dat kunnen plaatselijk grote hoeveelheden zijn, vooral door de grote hoeveelheid vocht die vanaf de Middellandse Zee wordt opgepikt. Zo zie je dus dat ook zonder de aanwezigheid van lagedrukgebieden soms flinke sneeuwval kan optreden. Dit allemaal dankzij dat specifieke bergklimaat zoals de Alpen dat kennen.

Tot het weekend houden de zuidalpen last van neerslag zodat ook daar (in ieder geval boven 2000m) nu de basis wordt gelegd voor de winter 07/08. Laten we hopen dat de warme föhn aan de noordzijde in de tussentijd niet teveel verstiert.

Dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door Club Med

Lees ook:Deze week alleen maar zon – daarna weer neerslag
Lees ook:Alpenweerpraat: eerst in het zuiden, later in het noorden sneeuw
Lees ook:Het Alpenweer voor komende week
Lees ook:Het Alpenweer: Sneeuw…Pauze…en Weer Sneeuw
Lees ook:Alpenweerpraat: eerst warm, daarna weer sneeuw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.