Tips voor Wintersporten met Kinderen


Voor het eerst op wintersport met kinderen? Natuurlijk wil je je kinderen zo vroeg mogelijk laten beginnen met skiën of boarden, maar wat is de geschikte leeftijd? En waar moet verder aan gedacht worden? Hier wat algemene tips van de Nederlandse Ski Vereniging.

A
A

TIP 1: Leeftijd
De ideale leeftijd voor een kind om met skiën te beginnen bestaat niet. De een is er eerder aan toe dan de ander. Ook al vind je genoeg Youtube video’s van 2- en 3-jarige snowboardertjes, vanaf 4 jaar kunnen kinderen “pas” terecht bij een skischool (voor snowboarden zelfs vanaf 6 jaar), omdat dat ook de leeftijd is waarop ze wat beter kunnen luisteren en onthouden wat de leraar zegt.

De meeste kleintjes willen echter liever spelen. Vaak wordt het skiën dan ook spelenderwijs geleerd in een speciaal ‘kinderparadijs’ en de skiles als een leuk spel gebracht.

Ook is het voor kleintjes natuurlijk leuk om alvast te oefenen op de plastic ski’s zoals op de afbeelding boven het bericht. Volgens mij kan dit rustig al wanneer ze 1,5 a 2 jaar zijn. Iemand ervaring met jonge kinderen op de ski’s/ snowboard? Laat maar een reactie achter, altijd praktisch om te weten hoe het anderen is vergaan!
A
A

TIP 2: Skikleding
Belangrijk voor kinderskikleding is dat het goed warmhoudt en je kind beschermt tegen eventuele verwondingen door ski’s of stokken. Het is raadzaam een skipak te kopen uit één stuk, wat niet te glad is: bij het vallen kan er geen sneeuw tegen het lichaam komen en uw kind glijdt niet zo ver door.

Verder kan het pak het best felgekleurd zijn, zodat je jouw kind snel herkent en het niet over het hoofd wordt gezien. Om afkoeling te voorkomen is het dragen van meerdere lagen kleding aan te bevelen. De onderkleding moet transpiratievocht door kunnen geven aan de volgende kledinglaag. Kies daarom voor speciaal ski-ondergoed, gemaakt uit polyester vezels.
A
A

TIP 3: Muts of helmpje
Katoen neemt transpiratievocht op en wordt daardoor vochtig, wat afkoeling tot gevolg heeft. Daarover een T-shirt, pully en trui. Verder is een muts, of liefst helmpje belangrijk, omdat de meeste lichaamswarmte via het hoofd het lichaam verlaat.

Handschoenen kunnen het best met een touwtje door de mouwen worden geleid. Ze dienen niet alleen tegen de kou, maar ook als bescherming en zijn daarom verplicht tijdens de skilessen. Let er verder op dat het kind makkelijk zelf alles aan en uit moet kunnen trekken als het naar de wc moet.
A
A

TIP 4: Skibril

Kies voor een goede sneeuwbril, die de ogen ook aan de zijkant afdekt. De bril moet 100% UV-bescherming bieden. Kinderogen zijn nog gevoeliger dan die van volwassenen, dus neem geen risico!
A
A

TIP 5: Skiles
Kinderen leren vaak in een soort speeltuin hun eerste skibewegingen. Ze kennen daardoor geen angst en denken dat het om een leuk spel gaat. Vaak kunnen ze al skiën voor ze het weten. Veel skischolen in Oostenrijk beschikken over Nederlandstalige skileraren. Een anderstalige skileraar is overigens meestal voor kinderen geen enkel bezwaar, omdat ze vaak ook op hun manier (met gebaren) communiceren met buitenlandse leeftijdsgenootjes.

Je kind kan het best leren skiën door een ervaren instructeur. Wanneer je zelf je kind leert skiën, bestaat de kans dat het een foutje in de basis aanleert, wat later moeilijk is af te leren.
A
A

TIP 6: Baby’s en zwangere vrouwen
Baby’s kunnen normaal gesproken zonder problemen tot 2000 meter meegenomen worden, niet hoger! Voor zwangere vrouwen is deze restrictie, naar ons beste weten, niet van toepassing.

Wij raden altijd aan om in overleg met huisarts en/of het consultatiebureau af te wegen of het verstandig is om, (hoog)zwanger of met een klein kindje, op vakantie te gaan. Wil je toch je kindje meenemen op de wintersport, dan raden we aan een draagzak te gebruiken. Het kindje zit warmer en is beter beschermd.
A
A
A

Source: wintersport.nl

Lees ook:Stubaital richt zich op gezinnen met BIG Skikamp
Lees ook:FAQ: met kinderen naar de sneeuw. Hoe pak ik dit aan?
Lees ook:Hij komt, hij komt! Sinterklaas in SnowWorld!
Lees ook:Met een baby op wintersport
Lees ook:Kids Europarlementariërs op Wintersport van belasting geld

3 reacties op “Tips voor Wintersporten met Kinderen

  1. Miep

    Skiles voor kleintjes inderdaad per kind afhankelijk. Ik heb een zoontje die met 3 al echt wilde leren skieen en er ook nog een die er echt geen zin in heeft.

    Het moet wel leuk blijven is mijn motto. Afgelopen kerst nog een gezin gezien waarvan het dochtertje perse op les moest (net 4), anders konden pa en ma niet skieeen. Meisje heeft echt hele dagen gehuild en na de 3e dag is de ouders door de skischool gevraagd hun kind op te halen. Ze zou er een trauma aan overhouden.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Kris

    Mijn dochtertje was 3 toen ze voor het eerst meeging. Een huilend kind op les wilden we niet, dus ze heeft 4 maanden gelest in NL en is met ons mee gegaan met skiën. Alles in haar tempo, rusten wanneer ze moe was, maar dan toch flinke afstanden afgelegd.

    Ik moet wel zeggen dat ik zag dat er flinke verschillen waren tussen de 3 en 4 jarigen op les. Vergelijk het maar even met hoe snel een kind kan fietsen zondere zijwieltjes. Mijn dochter was net 3 toen haar zijwieltjes er af gingen, dus qua motoriek en evenwicht kon ze skiën goed aan. Kindjes die dit pas na hun 4e of 5e kunnen, zullen wellicht met hun 3e nog niet goed kunnen skiën. Ook angstige kinderen zullen het minder snel oppakken.

      /   Beantwoorden  / 
  3. kinderskipak

    Voor kinder skipakken is het ook handig om het ruim van tevoren te bestellen voor je kinderen aangezien hetgeen snel op raakt in de wintersport periodes.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.