Met een baby op wintersport

BabyJe hebt een baby, en je wilt ook graag wintersporten. Dan sta je voor de keus: kindje meenemen of niet – als je tenminste oppas kan regelen voor de periode dat jullie op vakantie willen. Als je ervoor kiest je baby mee te nemen, let dan op de volgende punten.

:

:

Hoogte
Op zich kunnen baby’s prima tegen hoogte. Er zijn immers ook baby’s die geboren worden in hooggelegen gebieden. Maar tegen de overgang van zeeniveau naar de bergen kunnen baby’s niet zo goed.

Baby’s jonger dan een jaar kan je meenemen tot een hoogte van 2000 meter. Neem ze boven deze hoogte pas mee als ze langer dan 4 dagen op een hoogte van 1000 meter hebben gezeten.

Pas ook op met skiliften, en het laatste stukje van de autorit naar je wintersportdorp. In korte tijd overwin je dan veel hoogtemeters. Oudere kinderen en volwassenen kunnen hun oren dan prima klaren, maar baby’s niet. Let er dus op dat je kindje geen pijn heeft bij snel stijgen of dalen!

Verkoudheid
Pas bij verkoudheid extra goed op met hoogteverschillen . Een baby kan zijn oren dan nog minder goed klaren. Is je baby verkouden, neem dan wat neusdruppels mee – een fysiologische zoutoplossing is beter dan andere neusdruppels, omdat deze het neusslijmvlies niet beschadigt. Doordat de neus niet verstopt zit, gaat klaren een stuk beter.

Zon
De zon is op grote hoogte veel feller. Houd je baby dus het liefst zo veel mogelijk uit de zon, het huidje is nog niks gewend en kan akelig verbranden. Smeer voor de zekerheid de huid in met hele sterke zonnebrand, het liefst sun-block. En denk ook aan een zonnebrilletje! Felle zon kan de ogen van je baby beschadigen.

Bescherming tegen de kou
Bescherm je baby goed tegen de kou. Zorg voor een skipak, muts, sloffen, wanten, en een dekentje voor in de wandelwagen. Vergeet echter ook niet, als je ergens binnen wat gaat drinken, wat kleding van de kleine uit te trekken!

Parapenter met peuter

Niet iedereen neemt de veiligheid van zijn kind even serieus - zo bewijst deze parapenter in Flims, die met zijn peuter vloog

Kinderwagen
Een kinderwagen rolt niet echt lekker in een pak sneeuw. Gelukkig worden in de meeste wintersportgebieden de weg en de trottoirs wel sneeuwvrij gehouden. Mocht je toch de sneeuw in willen, of de trottoirs zijn nog niet sneeuwvrij gemaakt, kan je twee dingen doen: de maxicosi op een (gehuurde of meegenomen) slee binden, of ski’s onder je kinderwagen binden. De ski’s – kufen in het Duits – kan je huren. Maar ze zijn niet heel gemakkelijk aan je kinderwagen te bevestigen.

Géén draagrugzak op de piste alsjeblieft
Een draagrugzak is prima wanneer je wandelt door de sneeuw – je baby vangt wat lichaamswarmte van je op en ligt beschermd. Maar neem je baby niet mee de piste op! Al kan je zelf nog zo goed skiën, een ongeluk op zit in een klein hoekje. De kans bestaat dat iemand tegen je aan skiet. Bovendien kan je baby dan onderkoeld raken – jij bent warm van het skiën, maar de baby beweegt niet zo veel, en heeft misschien ook nog een koude wind op zijn gezichtje.

En verder
Als je met de auto gaat, vergeet dan niet om regelmatig te stoppen onderweg, je baby mag niet te lang achter elkaar in de maxicosi liggen. En jij blijft een wakkere en alerte chauffeur!

Lees ook:Geilo: Gegrap en Gegrol met onze kleine Sneeuw-Trol
Lees ook:Tips voor Wintersporten met Kinderen
Lees ook:DJ Ötzi. De koning van de apres ski?
Lees ook:Het Alpenweer: Zuidkant geniet veel Sneeuw
Lees ook:Alpen decor voor voorbereiding WK voetbal

Eén reactie op “Met een baby op wintersport

  1. kinder skipak

    Verder is het ook aan te raden om voor een baby of kind ruim van tevoren een kinder skipak aan te schaffen om de drukte voor te zijn.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.