Save Our Snow: gave website over groener wintersporten

Een gave website over hoe je “groener” van de wintersport kan genieten. De site is een initiatief van Clif Bar, een Amerikaanse producent van natuurlijke en organische energie- en nutrition-snacks en drankjes. Ook al is het niet op Europa gericht, enkele nuttige tips kunnen nooit kwaad!

Op de website SOS van Clif Bar & Company vind je van alles en nog wat op het gebied van groener wintersporten.

Carpoolen en olie-bus
Een erg mooie functie vind ik de “Find a Ride” functie die samen met een carpool website wordt aangeboden. Misschien niet echt een toe te passen manier van groener reizen voor Nederlanders, meer iets voor dagjes- of weekendwintersporters. Ook wordt er in Portland, Oregon, een busdienst aangeboden waarmee je voor $ 10 groen van en naar de berg komt op gerecyclede olie van locale restaurants.

Wat je wel kunt doen als Nederlander om groener te reizen…
Natuurlijk zijn er ook dingen die wij als Nederlanders wél kunnen doen om iets groener naar de Alpen te reizen. Hier enkele tips:

1. Je CO2 uitstoot compenseren

Er zijn allerlei initiatieven waarmee je het aantal gereden kilometers en de resulterende CO2 uitstoot kunt compenseren. Het Nederlandse initiatief Respect the Mountains tipt bijvoorbeeld Green Seats (voor vliegreizen maar toch). Ook is er Trees voor Travel, een initiatief dat bomen plant en aan duurzame ontwikkeling in ontwikkelingslanden doet.

2. Warm de auto rijdend op om uitstoot te beperken
Tijdens de winter verbruikt de auto veel meer dan ‘s zomers, vooral op korte afstanden en een koude moter (naar en van de skilift bijvoorbeeld). Toch haalt het niets uit om je moter 5 minuten te laten draaien voor je hotel. De beste manier van opwarmen is rijden. Rij dus rustig weg om uitstoot te beperken!

3. Denk aan het gewicht van de auto
Een mooi pak sneeuw op het dak heeft zelfs invloed op je verbruik en dus de uitstoot. SOS zijn tip is dan ook om alles er af te halen! Skibox niet in gebruik? Haal hem er ook direct af en blijf er niet mee doorrijden.

4. Pomp je banden goed op!
De koude winter temperaturen verminderen de druk van je banden. Controleer de bandenspanning dus eens extra voor je weg gaat en pomp je banden maximaal op. Dit scheelt zo enkele procenten uitstoot!

5. Rustig rijden
SOS kan ons sterk aanbevelen om zo weinig mogelijk donuts te draaien wanneer er sneeuw ligt en om zo weinig mogelijk te slippen en spinnen. Niet echt een probleem voor de meeste Nederlanders denk ik, maar meer voor locale jeugd in sneeuwrijke gebieden (veel gezien in Zweden bijvoorbeeld). Maar ook op winterbanden rijden heeft een positieve invloed op de uitstoot, dus koop die sowieso!

Inspiratie op doen? Kijk hoe de pro’s het doen!
Bekijk hier de vette snowtrips en actie van de Clif Bar pro’s. Dit zijn skiërs, snowboarders, fietsers, sneeuwschoen lopers, noem het maar op. Erg gaaf video materiaal in ieder geval, perfect voor de zondag middag!

Kijk ook op www.respectthemountains.com om te zien wat je als Nederlander kunt bijdragen aan het behoud van de Alpen!

Aanvullende tips zijn natuurlijk ook welkom!

Lees ook:Bijna op wintersport? Hier nog wat handige tips op een rijtje
Lees ook:Nederlanders écht zo irritant op de Alpenwegen?
Lees ook:ADAC Winterbanden Test 08/09: Bespaar niet op Kwaliteit!
Lees ook:Voorbereiding wintersport deel 4: je auto en je rijstijl fit voor in de bergen
Lees ook:Hoe zit het nou met die winterbanden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.