Lange termijn voorspelling: grotere kans op sneeuw na 7 feb!

Dit bericht is inmiddels verouderd. Zie hier voor de meest recente berichten!

Het is altijd afwachten of het weer zich ook daadwerkelijk aan de modellen houdt; maar het lijkt erop dat vanaf 7 februari weer verse sneeuw zal gaan vallen in de Alpen! Tot die tijd zorgt een stevig hogedrukgebied voor een stralende zon – en met de versgevallen sneeuw van vorige week voor fantastische omstandigheden! Uitzondering hierop vormen Tsjechië en Polen, waar al heel wat sneeuw is gevallen en waar komend weekend een flinke nieuwe laag verschijnt.

Het lijkt er dus op dat na 7 februari weer meer neerslag gaat vallen, maar wat de temperaturen precies gaan doen is nog een beetje onduidelijk.

Zie hieronder het GFS-kaartje van 7 feb:

FRESH SNOW UPDATE ©           woensdag 31 januari 11.58 uur

Januari 2007 is de warmste maand van de laatste 3 eeuwen meldt het KNMI. En hoewel de maand in Nederland redelijk nat was, kan dat niet gezegd worden van de Alpen en de Pyreneen. De neerslaghoeveelheden zijn daar duidelijk onder de maat en ook daar worden recordtemperaturen gemeten. Het oostelijk deel van de noordalpen, de oostalpen en het voormalig oostblok krijgen tot en met komend weekend een portie verse sneeuw. Goed nieuws voor Polen, Tsjechie en Slowakije waar 3-50 cm verse sneeuw gaat vallen. Voor de rest van Europa geldt dat na de korte winterprik van afgelopen week de laatste dagen van januari weer warm worden. Het nulgradenniveau stijgt naar boven de 2000 meter. Geen verse sneeuw, maar wel veel zon!!

Ondanks de (lokaal grote hoeveelheden) sneeuw de afgelopen week is het nog steeds een slechte winter en ligt er bijna overal minder sneeuw dan gemiddeld. Voor recordhoeveelheden sneeuw moet je naar Whistler waar sinds 1 november 945 cm is gevallen. Dat wil niet zeggen dat er in Europa geen lekkere verse poeder ligt. We kregen de afgelopen dagen nog wat mooie foto's binnen uit de Franse Alpen, de Pyreneen en zelfs Frans Baskenland met uitzicht op zee en van Twan uit Nederland die in Oostenrijk was. Ook dicht bij huis in Sauerland zijn de liften open en is wintersport op kunstsneeuw mogelijk, hoewel de stijgende temparaturen het moeilijk maken.

En de verre toekomst? Na 7 februari lijkt het hogedrukgebied na 2 weken afscheid van ons te gaan nemen. De boel gaat dan om slaan. Maar wat het precies gaat betekenen is nog te onduidelijk. Het lijkt er op dat er veel sneeuw in de lucht zit, maar het is te vroeg om daar betrouwbare uitspraken over te doen. Wanneer er witte rook aan de horizon is laten we het weten. Wij zijn alweer bezig met een sneeuwdans.

De hevige sneeuwval van afgelopen weekend heeft de verhoudingen op z'n kop gezet en met uitzondering van Frankrijk is de meeste sneeuw nu aan de zuidkant van de Alpen te vinden. Want waar ligt nu de meeste sneeuw in Europa op 2000 meter: Frankrijk: Mont Blanc Massief (100 cm) en de Beaufortain (125 cm), Zwisterland: Tessin en Sudbunden (110 cm) Italie: Julian Alpi (170 cm) Oostenrijk: Karinthie (150 cm).

Let op: Hoewel er overal nu een mooi laagje poeder ligt, is de bodem met gras en rosten vaak dichtbij. Zeker onder de 2000 meter zit je snel op de ondergrond met alle risisco's van dien voor je zelf en je materiaal. Het lawingevaar is in grote delen van de alpen nog steeds aanzienlijk; 3. Door de stijgende temperatuur neemt de kans op lawines op de zuidhellingen toe. Met name in de middag neemt het risisco hier op flink toe. Daarnaast zijn er door de harde noordenwind van de afgelopen dagen veel sneeuwverwaaiingen waargenomen. Dit maakt op de zuidzijdes van de hellingen de situatie lokaal nog instabieler, omdat er zich lokaal flinke hoeveelheden sneeuw hebben verzameld die zich niet hebben gezet met de oude onderlaag. De situatie is niet zo dramatisch als begin januari, toen er 7 doden waren te betreuren, maar toch er is altijd een risico en de afgelopen dagen zijn er al 4 slachtoffers gevallen. Ga je off-piste, check dan altijd eerst de lokale lawineberichten en bel de lokale lawinedienst. Ga je ondanks het verhoogde risico van dit moment toch offpiste, doe dat dan safe en in ieder geval met de gouden drie-eenheid: lawinepieper, schep en sonde. Je zult niet de eerste zijn die het niet kan navertellen.  (Bron: versesneeuw.nl)

Lees ook:Verse januari-sneeuw in de Alpen: genieten! Fotoverslag deel 1
Lees ook:Deze week alleen maar zon – daarna weer neerslag
Lees ook:Alpenweerpraat: hogerop veel sneeuw
Lees ook:Alpenweerpraat: volgende week weer sneeuw
Lees ook:Het wordt kouder

3 reacties op “Lange termijn voorspelling: grotere kans op sneeuw na 7 feb!

  1. snowboarder001

    het ziet er alleen nog niet zo goed uit voor flaine waar ik 17 feb naar toe ga ! :( de sneeuwgrens komt op 2500 meter en het word 8 graden ongeveer !!!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Claire, Redactie

    Ik zou me voorlopig nog niet zoveel zorgen maken voor de week van 17 feb. De GFS kaarten voorspellen veel neerslag in de week vanaf 12 feb, en zoals het er nu uit ziet, zal het dan ook in de dalen vriezen… Dus misschien heb je wel een super week met enorm veel verse sneeuw! Het blijven modellen, maar wie weet…

    http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsavneur.html

      /   Beantwoorden  / 
  3. Claire, Redactie

    Ik zou me voorlopig nog niet zoveel zorgen maken voor de week van 17 feb. De GFS kaarten voorspellen veel neerslag in de week vanaf 12 feb, en zoals het er nu uit ziet, zal het dan ook in de dalen vriezen… Dus misschien heb je wel een super week met enorm veel verse sneeuw! Het blijven modellen, maar wie weet…

    http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsavneur.html

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.