Wintersportboekingen: een gemengd beeld

Vakantie kost geld...Vanwege de economische crisis zouden er een stuk minder wintersportvakanties geboekt zijn. Of valt dat eigenlijk wel mee? Verschillende bronnen spreken elkaar tegen. En de Belgische boekingen vertonen een ander beeld.

:

:

:

Minder boekingen bij TUI en D-Reizen

Z24 meldt dat er minder wintersportvakanties geboekt worden. Zo heeft D-reizen begin december 15% minder boekingen dan vorig jaar. “Wintersport is een tweede, en relatief dure vakantie. Vlak voor vertrek kijken mensen waar de aanbieding is en boeken die. Door internet kunnen ze reizen gemakkelijk vergelijken”, aldus Ton Vendrig, commercieel manager bij D-Reizen.

TUI, moedermaatschappij van onder meer Kras, Arke en Holland International, concludeert hetzelfde. Zo zegt een woordvoerder: “Sinds het slecht gaat met de economie zien we dat de consument last minute boekt. De consument weet nu wat hij kan uitgeven aan een vakantie. Wat hij over een half jaar te besteden heeft, is lastiger in te schatten”. Op dit moment zijn er nog reizen te boeken voor de kerstweek, iets wat in andere jaren begin december niet meer mogelijk is. En, volgens de woordvoerder van TUI, verkiezen de meeste mensen de auto boven de bus of de trein.

Sportura merkt niet veel van de crisis

Bij Sportura bleef het aantal boekingen lange tijd ook 15-20% achter bij vorig jaar. Echter, er lijkt een inhaalrace begonnen, want begin december lag de achterstand nog maar op 2%. En, in tegenstelling tot bij TUI, zitten de busreizen bij Sportura juist in de lift! Een verklaring voor de inhaalrace heeft Sportura niet echt. De recente sneeuwval in de Alpen, het lage prijsniveau, en een licht herstel in het economisch vertrouwen zouden de oorzaak kunnen zijn.

Persoonlijk vermoed ik dat mensen juist op zoek zijn naar goedkopere reizen, en dat daardoor de vraag richting de voordeligste aanbieders van wintersportvakanties verschuift.

Een mooi uitzicht, onbetaalbaar...

België

In België is het beeld wisselend. Skivakanties zitten in de lift, net als vorig jaar, maar er zijn veel minder boekingen voor andere wintervakanties dan vorig jaar. De bestemming die het meest profiteert is Andorra – een stijging van 50% ten opzichte van vorig jaar. Maar ook Zwitserland (+15,7 %), Italië (+12,8 %) en Frankrijk (+7,3 %) worden populairder.

Vreemd genoeg worden er geen cijfers voor Oostenrijk genoemd. Wellicht dat dit bij onze zuiderburen een minder populaire bestemming is.

Links: Z24 over de boekingen deze winter; Tourpress over de boekingen bij Sportura; Trends.be over de Belgische boekingen.

Lees ook:Aantal wintersportboekingen daalt
Lees ook:Treinen naar de alpen
Lees ook:Meer keuze voor wintersport bij Peter Langhout
Lees ook:Eerste sneeuw in de Alpen, ook treinboekingen nemen toe
Lees ook:ANVR: aantal boekingen voor wintervakantie stijgt 4%

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.