Alpenweerpraat: föhnstorm

Een zogenaamde föhnmuur, zoals je deze de komende dagen nabij de Alpenhoofdkam kunt waarnemen.

 

 

De komende dagen staan in het teken van de beruchte föhnwind. De temperaturen ten noorden van de Alpenhoofdkam kunnen oplopen tot boven 15 graden, dat wil zeggen dooi tot in het hooggebergte.

Gisteren werd het in het Zwitserse Chur al 7 graden, vandaag wordt het op sommige plaatsen meer dan 10 graden en deze trend zet zich de komende dagen door, ook in Oostenrijk. Woensdag en donderdag kan het in sommige dalen weleens 17 graden gaan worden. Daarbij waait er, zeker in de bergen, een stormachtige warme wind met snelheden tot zelfs 130km/uur! Dat het sneeuwdek aangetast gaat worden staat dus wel vast. Alleen hangt het van de ligging af welke dalen het meest onder de föhn te lijden hebben. Mijn collega van versesneeuw heeft hierover laatst een interessant artikel geschreven.

Overigens bestaat er de nodige discussie over de föhn. Is ie nu wel of niet schadelijk. In de Alpen wordt in ieder geval terecht gesproken over een 'schneefresser'. Naast de ermee gepaard gaande hoge temperaturen stimuleert deze droge valwind ook nogeens de verdamping en 'vreet' de sneeuw als het ware weg, soms in een paar uur tijd. Dit is echter geen grootschalig gebeuren, zoals gezegd de ligging in het gebergte bepaalt in grote mate het effect van föhn en ook de combinatie met de zon speelt logischerwijs een rol. Het is wel iets om in de gaten te houden de komende dagen want het kan weleens hard gaan met dat mooie dek!

De Alpenzuidzijde heeft geen last van föhn. De Franse Alpen krijgen in de loop van woensdag boven 2000m te maken met sneeuw. Donderdag, vrijdag en zaterdag breidt de neerslag zich uit over de hele zuidkant van de Alpen waarbij erg grote hoeveelheden kunnen gaan vallen. Nadeel voor de lagere gebieden is de aanhoudende relatief hoge sneeuwgrens.

Na het weekend wordt het ook voor de noordalpen weer interessant. Er lijkt zich weer een koude noordwestelijke stroming te gaan ontwikkelen met talrijke winterse buien, ditmaal tot in de dalen.

Dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door Club Med

Lees ook:Alpenweerpraat: eerst in het zuiden, later in het noorden sneeuw
Lees ook:Alpenweerpraat: steeds meer zon
Lees ook:Alpenweerpraat: sneeuw uit het zuiden
Lees ook:Zon boven de sneeuw!
Lees ook:Alpenweerpraat: steeds zachter

3 reacties op “Alpenweerpraat: föhnstorm

  1. Fifi

    Wat een prachtig plaatje! Wel erg balen dat het nu weer gaat dooien. Maar hoorde van iemand dat er binnenkort weer kou aan komt. Klopt dat?

      /   Beantwoorden  / 
  2. stephan

    Zoiets had ik ook gehoord vanaf volgende week maandag weer ofzo??laten we het in ieder geval wel hopen!!!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Roel

    De laatste weerkaarten laten het duidelijk zien. Er komt inderdaad kou aan volgende week, waarschijnlijk opnieuw met een hele bak sneeuw! Ik zal er morgen verder op ingaan.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.