Alpenweerpraat: voluit winters


Foto: Lesarcs.com

Het sneeuwt vrolijk door in de Franse en Zwitserse Alpen. Zelfs in het laaggelegen Bourg St. Maurice op zo'n 800m ligt een flinke laag sneeuw, deze foto is van vanochtend.

Tot en met morgen valt er in Frankrijk boven 1500m nogeens een halve meter sneeuw. Morgen trekt de depressie die nu boven zuidoost-Nederland ligt door naar Duitsland, daarmee komt boven het westelijk Alpengebied een noordelijke stroming op gang. Het zwaartepunt van de sneeuwval verplaatst zich daardoor langzaam naar de noordalpen.

Morgen krijgt Zwitserland en het westen van Oostenrijk vanuit het noorden te maken met aanhoudende sneeuw. Later breidt dit gebied zich naar het oosten uit. De komende dagen gaan langs de noordkant van de Alpen dus ook weer enkele decimeters sneeuw vallen, al zijn de hoeveelheden daarmee lang niet zo extreem als in Frankrijk en het westen van Zwitserland.

Een uitgestrekt hogedrukgebied van de Noordzee naar Scandinavië zorgt in de tweede helft van de week voor de aanvoer van steeds koudere lucht uit het noordoosten. Het vriest dan dag en nacht maar omdat de lucht ook droger wordt komt de zon steeds vaker tevoorschijn, zeker in Frankrijk en Zwitserland. In Oostenrijk kan nog een sneeuwbui vallen. Het ziet ernaar uit dat dit weertype tot zeker begin volgende week standhoudt.

Aan het eind van de week heersen dus vrijwel overal buitengewone sneeuwcondities. Alleen de zuidalpen waaronder de Dolomieten, Osttirol en Karinthië vallen een beetje buiten de boot, daar blijft het vooralsnog behelpen met sneeuwkanonnen.

Wil je ook mobiel op de hoogte worden gehouden van de weersontwikkelingen, meld je dan aan op onze SMS-dienst!

Dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door Club Med

Lees ook:Alpenweerpraat: winters weekend
Lees ook:Alpenweerpraat: sneeuw in Oostenrijk
Lees ook:Alpenweerpraat: eerst warm, daarna weer sneeuw
Lees ook:Alpenweerpraat: maandag en dinsdag veel sneeuw
Lees ook:Alpenweerpraat: zaterdag op veel plaatsen sneeuw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.