Alpenweerpraat: korte onderbreking van zonnige weer

Het ziet er voorlopig niet goed uit voor liefhebbers van verse sneeuw. Die gaat er ook deze week niet of nauwelijks komen. Zonaanbidders daarentegen komen na een korte dip in het weekend opnieuw aan hun trekken.

 

We gaan vandaag de zoveelste wolkenloze dag tegemoet, Claire die net terug is uit Tignes kan erover meepraten. Van 's ochtends vroeg tot laat in de middag staat de zon te branden boven de Alpen. Het is een geluk dat de aangevoerde lucht dit jaar iets kouder is dan afgelopen winter, toen lag de vorstgrens in de hele Alpen vrijwel constant boven 2500m. Dit jaar ligt ie gemiddeld zo'n 500-1000m lager waardoor de sneeuw minder snel smelt, maar vooral de sneeuwkanonnen beter hun werk kunnen doen. Bovendien profiteren de noordalpen (nog steeds!) van het dikke pak sneeuw dat in de herfst is gevallen.

Woensdag brokkelt het zeer standvastige hopgedrukgebied langzaam af. Ook wordt vochtigere lucht aangevoerd wat zal leiden tot meer bewolking waaruit zelfs wat regen of hogerop sneeuw kan vallen. Het wordt tevens iets zachter met een vorstgrens die stijgt tot zo'n 2500m.

Vanaf vrijdag herstelt het weer zich. Opnieuw nestelt zich een hogedrukgebied in de buurt van de Alpen, ditmaal van een iets 'warmer soort'. De nulgradengrens gaat hierdoor in de richting van de 3000m.

Wil je ook mobiel op de hoogte worden gehouden van de weersontwikkelingen, meld je dan aan op de Alpenweerpraat SMS-dienst! Heb je daarnaast vragen of suggesties, mailen kan ook.

Dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door Club Med

Lees ook:Alpenweerpraat: sterk wisselvallig en vrij zacht
Lees ook:Veel sneeuw vanaf 2500m
Lees ook:Alpenweerpraat: langdurig zonnig weer
Lees ook:Alpenweerpraat: zonnig weer op komst
Lees ook:Alpenweerpraat: toenemende kans op (wat) neerslag

6 reacties op “Alpenweerpraat: korte onderbreking van zonnige weer

  1. Sanderer

    Aai. Dat is niet zo’n best nieuws. Vertrek aanstaande vrijdag naar Val Thorens dus dat wordt zonnebaden ipv poederrijden. De pistes worden hopelijk niet al te zacht.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Talitha

    Dat ziet er niet zo gunstig uit. Wij gaan 1 maart richting Frankrijk, maar waarschijnlijk dus geen fijne pistes? Ik ga heel hard hopen dat het volgende week nog verandert!!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Michel

    Deze berichten zijn inderdaad niet zo leuk en als ik de kaarten bekijk, dan houdt de warmte ook nog wel effe aan. Of zie jij het anders Roel ?

      /   Beantwoorden  / 
  4. stefan

    ik vind de vooruitzichten juist super, er ligt sneeuw genoeg overal en ´s nachts is het koud genoeg voor de sneeuwkanonnen om hun werk te doen, om de slechte plekken te voor van een laagje kunstsneeuw. Dus niet zo paniekerig allemaal.

    groeten stefan, die verwacht lekker bruin terug te komen

      /   Beantwoorden  / 
  5. Talitha

    Even een periode zonnig is ook niet erg en ik maak me ook nooit zo snel druk over de sneeuw, maar nu zijn de vooruitzichten wel erg ongunstig: Erg warm en geen verse sneeuw voor langere tijd. Er staan nu eenmaal niet overal sneeuwkanonnen!
    Groetjes Talitha (Doet sneeuwdans)

      /   Beantwoorden  / 
  6. Roel

    Van mij mag er langzamerhand ook wat sneeuw gaan vallen. Er is natuurlijk niks mis met veel zon, en waar sneeuwkanonnen staan worden de pistes ook wel in goeie conditie gehouden. Maar de sneeuwkwaliteit gaat ‘s middags flink achteruit, off-piste wordt langzamerhand steeds lastiger/onmogelijk, en ik hou persoonlijk niet van witte sneeuwbanen in groene dalen. Die beelden van vorig jaar hadden (wat mij betreft) weinig meer met wintersport te maken.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.