Alpenweerpraat: langdurig zonnig weer

Na de regen van gisteren is er de afgelopen nacht alleen in het Arlberggebied en Silvretta (beide Oostenrijk) sneeuw van betekenis gevallen: hogerop zo'n 20-35cm. In de rest van Oostenrijk en Zwitserland bleven de hoeveelheden beperkt tot 5-20cm. In de meeste dalen viel zelfs niet meer dan een paar centimeter omdat de vorstgrens pas vannacht ver genoeg daalde.

Het is voorlopig ook meteen het laatste wapenfeit van deze winterprik, vanaf vandaag stelt zich standvastig hogedrukweer in met veel zon. Frankrijk werd vanochtend wakker met een opkomende zon en deze opklaringen breiden zich vandaag verder over het Alpengebied uit. In Oostenrijk kan vanochtend nog wat sneeuw vallen maar ook hier breekt het wolkendek in de loop van de dag. In het westen lopen de temperaturen vanmiddag op 2000m op tot iets boven nul. In Oostenrijk blijft het in veel dalen nog licht vriezen.

Morgen profiteert het hele Alpengebied van een krachtig en omvangrijk hogedrukgebied. Dat betekent overal veel zon en vooral in het westen oplopende temperaturen. De nulgradengrens stijgt hier naar 2500m. Opnieuw blijft Oostenrijk wat achter met de temperatuur en deze tweedeling in temperatuur houden we de komende dagen.

Doordat de kern van het hogedrukgebied zich iets ten noorden van de Alpen nestelt en weinig van plaats verandert is er weinig stroming in de atmosfeer. De koelere lucht boven Oostenrijk kan zich dus redelijk handhaven en dat is positief voor de sneeuwkwaliteit, die gaat minder snel achteruit dan in Frankrijk.

Het ziet ernaar uit dat het rustige zonnige weer een groot deel van de volgende week standhoudt. Wel krijgt Oostenrijk in de loop van de week vanuit het oosten mogelijk wat meer wolken, maar de zon blijft aanwezig.

Wil je ook mobiel op de hoogte worden gehouden van de weersontwikkelingen, meld je dan aan op de Alpenweerpraat SMS-dienst! Heb je daarnaast vragen of suggesties, je kunt me ook mailen.

Dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door Club Med

Lees ook:Alpenweerpraat: overgang naar zonnig weer
Lees ook:Alpenweerpraat: warm weekend
Lees ook:Alpenweerpraat: sneeuw voor de noordalpen
Lees ook:Alpenweerpraat: zonnig weer op komst
Lees ook:Alpenweerpraat: steeds meer zon

5 reacties op “Alpenweerpraat: langdurig zonnig weer

  1. Saskia

    Oh, ik hoop dat het de week erna ook zulk mooi weer blijft…

      /   Beantwoorden  / 
  2. Roel

    Ja dit is eigenlijk hét moment om te gaan. Voor het eerst deze winter wordt het dagenlang schitterend weer!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Claire

    Ha, val ik alweer met mijn neus in de boter… Ongelofelijk. Morgen op naar Tignes!!! YEAH. Saskia, ik zal wat zon voor je proberen te bewaren!

      /   Beantwoorden  / 
  4. Roel

    Claire veel plezier en hou ons op de hoogte!

      /   Beantwoorden  / 
  5. jeffrey

    Heerlijk vooruitzicht, ik vertrek zaterdag naar Oostenrijk. Roel bedankt voor je altijd goede Alpenpraatjes.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.