Alpenweerpraat: wisselend weerbeeld met wind, zon en sneeuw

Het eerste wat ik ter voorbereiding op ons tripje naar Hinterglemm 's ochtends doe is het opslaan van de webcams. Herkenbaar denk ik. Deze morgen zag ik dan ook dat de sneeuw op de webcam zit (linksonder). Dat is goed nieuws! De sneeuwgrens ligt in Oostenrijk vandaag best laag: 400 tot 700 meter en ook overdag zal het van tijd tot tijd sneeuwen. De temperatuur gaat in de dalen iets oplopen, maar op 2000 meter hoogte kan het best koud zijn: -9. Met een behoorlijk stevige wind voelt het veel kouder aan. Door de wind en de sneeuwval neemt het lawinegevaar toe!

Er ligt in Wagrain blijkbaar genoeg sneeuw om er een sneeuwpopje van te maken :-)

Morgen wisselen zonneschijn en wolken elkaar af met hier en daar wat sneeuwval. Opnieuw is het dan winderig en zijn de temperaturen op grotere hoogte hierdoor niet echt aangenaam. Maar op donderdag begint het dan ook flink te sneeuwen en ligt de vorstrgrens tussen de 300 en 600 meter. Ook op vrijdag (Karfreitig genoemd in Oostenrijk) wordt er veel sneeuw verwacht en stijgt de vorstgrens in de middag naar 2000 meter. De wind blijft matig tot krachtig uit noordwestelijke hoek. Vooral in het oostelijke gedeelte van de Alpen kan het stormachtig worden. Zaterdagochtend is er dan nog sneeuwval, maar in de loop van de dag klaart het op. Op eerste Paasdag is zal het weer matig sneeuwen; de sneeuwgrens ligt op ongeveer 700 meter. Op tweede Paasdag kan het weer flink sneeuwen waarbij vooral in het zuiden zware sneeuwval voor kan komen. Na het weekend lijkt het erop dat de winterblijft.

In Zwitserland is het vandaag nog wat bewolkt, maar morgen wordt het daar lekker zonnig. Aan het einde van de dag drijft er bewolking binnen en kan het licht gaan sneeuwen. Temperaturen liggen boven nul. Donderdag vooral in het noorden sneeuw, terwijl het zuiden wat meer kans heeft op opklaringen. Vrijdagmiddag begint de dump dan: plaatselijk kans op zware sneeuwval. Zaterdag is het wisselend bewolkt en valt er wederom sneeuw. Ook in Zwitserland zal het na het weekend nog niet stoppen met sneeuwen.

Frankrijk krijgt vandaag te maken met wisselend weer: bewolking en zon wisselen elkaar af. Vooral in het noorden is er wat meer kans op wat sneeuw. Morgen zelfde laken een pak met dat verschil dat nu het zuiden sneeuw krijgt. Op donderdag: wederom hetzelfde beeld. Beetje saai, nietwaar? Maar dat gaat op vrijdag veranderen: in de middag begint het dan flink te sneeuwen en dat gaat door tot in de ochtend van zaterdag waarbij ook flinke sneeuwval kan voorkomen. Zaterdagmiddag wordt het droger en iets warmer. Eerste Paasdag (zondag) is het dan opnieuw wisselend bewolkt met sneeuw en zon. Tweede Paasdag…mag jij raden wat voor weer het wordt? Tipje van de sluier? Het lijkt op voorgaande dagen…:-)

Gisteren en eergisteren schreven zowel Claire als ik dat het zo druk is op de piste. Onderstaand een webcam beeld van iets over negenen vanochtend in Tignes:

Best druk…. 

Het beeld van de sneeuwverwachting voor de komende 96-108 uur geeft in het westen zelfs roze kleuren:

Het beeld voor de komende 3 tot 6 dagen (tot en met maandag) blijft sneeuwrijk:

 

Ga je met Pasen nog een paar dagen op wintersport?

Donderdag 19 maart is een zwarte dag (topdrukte) op de weg in Duitsland, vrijdag 20 maart
een rode (zeer druk) en maandag 24 maart (2e Paasdag) wordt gemarkeerd
als rode dag.

Kijk hier voor de verkeersinformatie:

Verkeersprognose ADAC
Verkeersprognose TCS
Verkeersprognose ÖAMTC

Houd bovendien goed de (plaatselijke) weerberichten in de gaten. Zorg ervoor dat je voor onderweg een warme deken bij je hebt en hoe logisch het ook klinkt: voldoende eten en drinken en natuurlijk: brandstof. Neem ook een paar waxinelichtjes mee. Die kun je aansteken voor licht en warmte in de auto. Lees hier nog wat andere tips door. Hier en hier ook wat tips voor het rijden in de bergen.

Vrijwel ieder hotel of appartement heeft weerberichten hangen; de locals weten vaak veel af van de omstandigheden. Hoewel ze er vanuit commericeel oogpunt alles aan om de wegen begaanbaar te houden kan het geen kwaad je goed voor te bereiden door in iedergeval winterbanden te monteren. Lees hier het topic over winterbanden nog eens door.

Dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door Club Med

Roel is op vakantie.

Lees ook:Alpenweerpraat: veel sneeuw op komst, vooral in Frankrijk en Zwitserland
Lees ook:Alpenweerpraat: eerst veel sneeuw, daarna onzeker
Lees ook:Met Pasen skiën in Winterberg?
Lees ook:Alpenweerpraat: de winter komt er aan?!
Lees ook:Alpenweerpraat: houd je paraplu bij de hand, maar ook je sneeuwschuiver

5 reacties op “Alpenweerpraat: wisselend weerbeeld met wind, zon en sneeuw

  1. caro

    Saskia,

    dan zullen we toch nog goeie vooruitzichten hebben !
    ideaal zou zijn : veel sneeuw tot zondag en dan de zon !!!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Claire

    Wbt de drukte: ik begreep van mensen die in kleinere (en lager gelegen) gebiedjes in Oostenrijk zijn geweest dat het daar juist heel rustig is. Goede kans dat degenen die in maart gaan het expres hogerop zoeken – en het daarom in Tignes (en de andere grotere & hoger gelegen gebieden) zo druk is!

    Dus tip om de drukte te vermijden: ga naar de kleinere gebieden – ook daar zal komende tijd genoeg liggen ivm de invallende kou!!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Lars

    Vorig jaar was Tignes zelfs in de “dode” week na nieuwjaar nog goed te doen, ondanks ontoereikende sneeuwhoogtes in een hele boel andere skigebieden. De foto van het beginstation van Tignes is iets wat je daar zo goed als dagelijks kan zien … twee liften verder is het nauwelijks nog te merken ;) .

      /   Beantwoorden  / 
  4. Saskia

    Klopt hoor Lars. Ik was er dit jaar ook begin januari (vanaf 4) week en het was prima!

      /   Beantwoorden  / 
  5. Lars

    Het was er zeker prima :) . Spijtig dat’k dit jaar maar een halve vakantie heb kunnen genieten van de sneeuw … anders had Tignes/Espace Killy misschien ook nog op het programma gestaan. Prachtige afdalingen, heerlijke restaurantjes te vinden bij het binnenskiën van Le Chatelard langs l’épaule du charvet, zalig genieten van een lokale specialiteit op een zonovergoten en besneeuwd dal…

    God, being home sucks…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.