Alpenweerpraat: eerst veel sneeuw, daarna onzeker

Toen ik vanochtend de webcam van Hinterglemm zag ik niets. Nou ja, alleen maar sneeuw op de cam…Ook de andere beelden van Hinterglemm lieten alleen maar wit zien. De bewolking is dik, grijs en hangt laag. De temperatuur is momenteel laag: -10. De sneeuwgrens ligt rond de 500-700 meter vandaag. In het oosten en zuiden van Oostenrijk zal de zon zich vandaag nog even laten zien, maar in andere delen van Oostenrijk blijft het de hele dag bewolkt. Er waait vanuit de noordwestelijke hoek een stevige wind.

Morgenochtend ligt de sneeuwgrens in Oostenrijk nog laag, maar die schuift gaandeweg de dag steeds verder richting de 1300 meter. Vooral rond de middag zal de neerslag dan in de dalen vallen in de vorm van regen. De krachtige wind waait vanuit het zuiden. Zaterdag daalt de sneeuwgrens weer wat zodat overal sneeuw kan gaan vallen. De wind is op zaterdag nog steeds krachtig tot stormachtig. Tijdens de Paasdagen blijft het wisselvallig met veel wolken waaruit sneeuw gaat vallen. Hoe lang dit weer aanhoudt is niet zeker, maar waarschijnlijk blijft het aanhouden tot halverwege volgende week.

 

Frankrijk heeft meer geluk vandaag: het zonnetje schijnt. Het zuiden en zuidoosten krijgt later vandaag met iets meer bewolking te maken waaruit dan ook wat sneeuw kan gaan vallen.Morgenochtend is het dan ook nog zonnig, maar al snel komt de sneeuw. Met name het noorden krijgt veel sneeuw te verduren. Zaterdag zet de sneeuw door, waarbij er sprake kan zijn van zeer zware sneeuwval. Voorzichtigheid is dus geboden!! Op eerste Paasdag blijft de sneeuw komen, maar op tweede Paasdag wordt het allengs droger. Het wisselende weer blijft ook in Frankrijk aanhouden, ook volgende week. 

Het weertype in de Alpenlanden is dezer dagen vrijwel overal gelijk. In Zwitserland is er ook hier en daar nog wat zon, maar ook daar komen later de sneeuwbuien binnen gedreven. Vrijdag en zaterdag veeeeeeeel sneeuw. Op zondag daalt de sneeuwgrens nog een stukje verder en blijft de sneeuw opnieuw vallen. Maandag wordt het in het Westen dan ietsjes droger. Ook in Zwitserland blijft het zeker tot halverwege de volgende week gewoon doorsneeuwen. Wat er daarna staat te gebeuren is nog onzeker. Het lijkt in iedergeval minder te gaan sneeuwen.

Ook in Duitsland veel sneeuw (bron: www.skiplezier.nl). Vandaag in de ochtend nog lichte, maar in de namiddag en komende nacht is er zware sneeuwval (30 tot 60 cm) mogelijk, waarbij de sneeuwvalgrens tijdelijk tot 600 meter oploopt, maar dat betekent dat het stevig blijft doorsneeuwen.

In het weekend en tijdens de paasdagen steeds kouder en nog steeds regelmatig sneeuwval van betekenis, minima van beneden -10 graden zijn tijdens de pasen mogelijk. Volgende week blijvend winters, maar iests minder siberisch. Ideaal voor een verlate wintersporttrip!

Waarschuwing: Als u deze kant op komt neemt u dan uw sneeuwkettingen mee. Tijdens zware buien kan er binnen enkele minuten 5 tot 10 centimeter vallen!

Het live beeld van Winterberg:

 

Lees ook onze waarschuwing nog even! 

Ga je met Pasen nog een paar dagen op wintersport?

Donderdag 19 maart is een zwarte dag (topdrukte) op de weg in Duitsland, vrijdag 20 maart
een rode (zeer druk) en maandag 24 maart (2e Paasdag) wordt gemarkeerd
als rode dag.

Kijk hier voor de verkeersinformatie:

Verkeersprognose ADAC
Verkeersprognose TCS
Verkeersprognose ÖAMTC

Houd
bovendien goed de (plaatselijke) weerberichten in de gaten. Zorg ervoor
dat je voor onderweg een warme deken bij je hebt en hoe logisch het ook
klinkt: voldoende eten en drinken en natuurlijk: brandstof. Neem ook
een paar waxinelichtjes mee. Die kun je aansteken voor licht en warmte
in de auto. Lees hier nog wat andere tips door. Hier en hier ook wat tips voor het rijden in de bergen.

Vrijwel
ieder hotel of appartement heeft weerberichten hangen; de locals weten
vaak veel af van de omstandigheden. Hoewel ze er vanuit commericeel
oogpunt alles aan om de wegen begaanbaar te houden kan het geen kwaad
je goed voor te bereiden door in iedergeval winterbanden te monteren.
Lees hier het topic over winterbanden nog eens door.

Dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door Club Med

Morgen is Roel er weer! Ik zit dan in Hinterglemm.

 

Lees ook:Alpenweerpraat: veel sneeuw op komst, vooral in Frankrijk en Zwitserland
Lees ook:Winters wit in Winterberg: dit weekend op de latten
Lees ook:Alpenweerpraat: hogerop veel sneeuw
Lees ook:Alpenweerpraat: eerst wisselvallig dan grote dump in aantocht
Lees ook:Alpenweerpraat: maandag en dinsdag veel sneeuw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.