Alpenweerpraat: veel sneeuw op komst, vooral in Frankrijk en Zwitserland

Noordoosteuropa krijgt de komende dagen te maken met een koufront die zorgt voor (te) lage temperaturen voor de maand maart. Momenteel sneeuwt het al in Duitsland en ook in Nederland gaan de temperaturen naar beneden wat ook sneeuw op gaat leveren. Datzelfde geldt voor de Alpenlanden. Gisteren is er op verschillende plekken al best een aardige hoeveelheid sneeuw: op sommige plekken wel een halve meter. Wist je trouwens dat het vorig jaar rondom deze tijd ook behoorlijk sneeuwde? Maar ja, toen was het zo'n beetje de eerste sneeuw die er viel (oke, oke, ietwat overdreven). Dit seizoen hebben we bepaald niet te klagen over de sneeuw. Maar er komt dus nog meer bij!

In Oostenrijk begint de dag zonnig met mooi blauwe luchten, maar in de
loop van de dag gaan de eerste wolkenvelden binnen dringen waaruit
sneeuw/regen gaat vallen. De temperatuur schommelt tussen de nul en
acht graden; op 2000 meter ligt de temperatuur op -8. De nachten kunnen
momenteel trouwens erg koud zijn: -16 op 3000 meter. Morgen, witte
donderdag, komt er vanuit het noordwesten steeds meer koude lucht
binnendrijven waaruit zo nu en dan ook sneeuw gaat vallen. Op Goede
Vrijdag wordt het onbestendiger hoewel de zon nu en dan zich eerst nog
even kan gaan laten zien. Vooral in het Voralgebergte en Tirol gaat het
heftig sneeuwen met een sneeuwgrens varierend tussen de 500 en 900
meter. Er zou zo maar halve meter tot een meter sneeuw bij kunnen vallen tijdens de Paasdagen. Het oosten krijgt iets minder sneeuw te verduren. De wind is
trouwens nog steeds krachtig te noemen. Jakkie!

Op eerste Paasdag gaat het wederom sneeuwen in genoemde gebieden. Op maandag (tweede Paasdag) en dinsdag blijft het dan onbestendig en koud. In het noorden en oosten van Oostenrijk blijft de wind verraderlijk hard waaien. Op dinsdag kan het zelfs gaan stormen. Er is nog steeds lawinegevaar, weliswaar iets minder dan gisteren, maar nog steeds matig (3). Check hier de actuele situatie. 

Ook in Zwitserland is het vannochtend nog zonnig, maar in de middag komen daar ook de wolken binnendrijven. In het noorden gaat het dan regenen en/of sneeuwen met een vorstgrens die rond de 1000 meter ligt. Morgen daalt de sneeuwgrens naar zo'n 400 meter en is het wisselend bewolkt met zo nu en dan een aardig zonnetje. Een lekkere dag lijkt me. Vrijdag overdag is het dan bewolkt en aan 't einde van de middag gaat het dan echt hevig sneeuwen. Datzelfde weerbeeld zien we op zaterdag met een sneeuwgrens die daalt naar slechts 200 meter in de middag. Zaterdag opnieuw veel sneeuw en een lage sneeuwgrens. Pas dus op! Op zondag valt er wederom veel sneeuw, maar in het zuiden kan de zon zich ook even laten zien. Het wordt saai: want ook op maandag (tweede paasdag) en dinsdag blijft het heftig sneeuwen. Ook in Zwitserland kan er tijdens de paasdagen meer dan een meter sneeuw gaan vallen. 

Frankrijk krijgt eveneens de komende dagen met veel sneeuw (> 100 cm) te maken. Maar net als in Zwitserland en Oostenrijk is het eerst nog zonnig vanochtend. In de loop van de dag komen ook hier de eerste wolkenvelden binnendrijven en zal er hier en daar wat sneeuw uit gaan vallen. Donderdag is een behoorlijk zonnige dag, hoewel het zuiden en zuidoosten morgen al kunnen rekenen op behoorlijke sneeuwval. Maar de echte sneeuwdump gaat vanaf vrijdagavond los die doorgaat tot op zaterdag. Het zuiden van de Franse Alpen klaart dan later wat op en zal de zon zich regelmatig laten zien. De sneeuwgrens ligt laag: op zo'n 100 meter. Dus ook in de lager gelegen gebieden gaat het flink sneeuwen. Op eerste paasdag kan er weliswaar nog een vlok sneeuw vallen, maar het wordt droger en zonniger. Ook op maandag is er kans op zon, maar er kunnen ook wolkenvelden zijn waaruit dan weer sneeuw valt. 

 

Zoals ik gisteren al in meldde valt er momenteel ook sneeuw in Duitsland, Winterberg en omgeving. Op de site van Skiplezier staat het volgende: de eerste 5-10 cm nieuwe sneeuw op kunstsneeuw is er: skimogelijkheden vanaf vandaag goed, vanaf vrijdag uitstekend.Tot en met morgen afwisselend zon en soms stevige sneeuwbuien bij rond -2 graden. In de nachten is er meest matige vorst met temperaturen tussen -4 en -6 graden. In de nacht van donderdag op vrijdag is er zware sneeuwval (30 tot 60 cm) mogelijk, waarbij de sneeuwvalgrens tijdelijk tot 600 meter oploopt, maar dat betekent dat het in Winterberg stevig blijft doorsneeuwen.

In het weekend en tijdens de paasdagen steeds kouder en nog steeds regelmatig sneeuwval van betekenis, minima van beneden -10 graden zijn tijdens de pasen mogelijk. Volgende week blijvend winters, maar iets minder siberisch. Ideaal voor een verlate wintersporttrip!

Neerslag radar Duitsland van 10.00 uur vanochtend:

 

De verdere trend

Na de Paasdagen blijft het waarschijnlijk nog behoorlijk koud én blijft de sneeuwval vooral in Frankrijk en Zwitserland aanhouden. Of het daarna koud blijft is nog even afwachten.

Ga je met Pasen nog een paar dagen op wintersport?

Donderdag 19 maart is een zwarte dag (topdrukte) op de weg in Duitsland, vrijdag 20 maart
een rode (zeer druk) en maandag 24 maart (2e Paasdag) wordt gemarkeerd
als rode dag.

Kijk hier voor de verkeersinformatie:

Verkeersprognose ADAC
Verkeersprognose TCS
Verkeersprognose ÖAMTC

Houd
bovendien goed de (plaatselijke) weerberichten in de gaten. Zorg ervoor
dat je voor onderweg een warme deken bij je hebt en hoe logisch het ook
klinkt: voldoende eten en drinken en natuurlijk: brandstof. Neem ook
een paar waxinelichtjes mee. Die kun je aansteken voor licht en warmte
in de auto. Lees hier nog wat andere tips door. Hier en hier ook wat tips voor het rijden in de bergen.

Vrijwel
ieder hotel of appartement heeft weerberichten hangen; de locals weten
vaak veel af van de omstandigheden. Hoewel ze er vanuit commericeel
oogpunt alles aan om de wegen begaanbaar te houden kan het geen kwaad
je goed voor te bereiden door in iedergeval winterbanden te monteren.
Lees hier het topic over winterbanden nog eens door.

Dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door Club Med

Roel is op vakantie.

 

 

 

 

Lees ook:Alpenweerpraat: de winter komt er aan?!
Lees ook:Alpenweerpraat: eerst veel sneeuw, daarna onzeker
Lees ook:Alpenweerpraat: wisselend weerbeeld met wind, zon en sneeuw
Lees ook:Weerbericht: sneeuw, zon en warmte
Lees ook:Alpenweerpraat: eerst wisselvallig dan grote dump in aantocht

3 reacties op “Alpenweerpraat: veel sneeuw op komst, vooral in Frankrijk en Zwitserland

  1. roegiers

    vrijdag rond 20 u vertrekken we naar saint sorlin d’arves graag zou ik weten welk weer we er zaterdag mogen verwachten. alvast bedankt

      /   Beantwoorden  / 
  2. Saskia

    Roel zou zeggen: het is lastig om per plaats te voorspellen hoe het weer er ter plekke zal zijn. En ik ben het met hem eens: dat is echt heel moeilijk. Ik denk wel dat je serieus rekening moet houden met matige tot zware sneeuwval ter plekke. Wellicht heb je geluk dat het zaterdagochtend eventjes droog is….maar ik zou overal rekening mee houden. Zie ook de tips die gegeven worden.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Steven lagast

    Wij vertrekken volgende week naar oostenrijk(saalbach)Mijn vraag is nu wordt er daar ook zo’n dump verwacht want volgens de officiele website van saalbach is er daar niet zoveel van te merken.of wordt het dan zoveel minder naar het oosten toe. Alvast bedankt.
    Vriendelijke groetjes.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.