Alpenweerpraat: winterse week

Het oogt sinds vannacht weer winters op veel plaatsen waar het gisteren nog volop dooide. Het koufront heeft zijn werk gedaan dus. Claire meldde vanochtend vanuit La Fouly (Zw., vlakbij Verbier) 30cm verse sneeuw. Gemiddeld is over Zwitserland en Oostenrijk zo'n 10-30 cm sneeuw gevallen. In Frankrijk nog meer.

De zon breekt nu vanuit het westen langzaam door. Het is een tijdelijke rustperiode voordat vannacht een actieve storing bezit neemt van de Alpen. Vannacht begint het vanuit Frankrijk opnieuw te sneeuwen waarbij de sneeuwgrens tijdelijk naar 1700m stijgt. Morgen overdag gaat hij weer richting 1200m of lager om daar voorlopig ook te blijven! Vooral Frankrijk krijgt er opnieuw een halve tot een hele meter bij. Daar blijft het tot en met maandag vrijwel aanhoudend sneeuwen.

Maandag trekt een lagedrukgebied over Duitsland naar het oosten waardoor het hele Alpengebied in koudere lucht wordt gedompeld. De neerslag die valt valt steeds vaker in de vorm van sneeuw, ook in de laaggelegen gebieden. Met het naar het oosten trekken van het lagedrukgebied kantelt de stroming ook naar noordelijke richtingen. Dat betekent dat vanaf dinsdag de meeste sneeuw zich van de west- naar de noordkant van de Alpen gaat verplaatsen. Ook in Oostenrijk gaan dan enkele tientallen cm sneeuw vallen.

De dagen erna gaat zich een klassieke winterse luchtdrukverdeling vormen. Hoewel de sneeuw er langzaam uitgaat vormt zich onder invloed van een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië een blokkade. Depressies krijgen geen kans meer vanaf de oceaan door te dringen, en vanuit het noordoosten stroomt alsmaar koudere lucht naar de Alpen. Vooral in Oostenrijk gaat het een paar dagen bitterkoud worden met dag en nacht matige tot strenge vorst. Dit plaatje laat de verwachte temperaturen voor aanstaande vrijdag op zo'n 1400-1500m zien.

Wil je ook mobiel op de hoogte worden gehouden van de weersontwikkelingen, meld je dan aan op onze SMS-dienst!

Dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door Club Med

Lees ook:Alpenweerpraat: gevaarlijk weer in Oostenrijk
Lees ook:Alpenweerpraat: winters weekend
Lees ook:Alpenweerpraat: zacht weekend, volgende week kouder
Lees ook:Alpenweerpraat: veel sneeuw in Oostenrijk
Lees ook:Alpenweerpraat: maandag en dinsdag veel sneeuw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.