Dagje Bottrop – even lekker sneeuw proeven

Alpincenter BottropAfgelopen week ben ik een dag je wezen skiën in het Alpincenter, in Bottrop, Duitsland. In deze blog mijn ervaringen met deze grote en niet dure sneeuwhal.

:

:

Alpincenter

Niet ver van de Nederlandse grens, ligt vlakbij Oberhausen, het Alpincenter van Bottrop. Dit is, met z’n 640 meter, de langste overdekte sneeuwhal ter wereld. Het hoogteverschil dat je over de piste aflegt, is zo’n 70 meter. Skiën in het Alpincenter gaat all-inclusive. Voor een vast bedrag krijg je toegang tot de sneeuwhal, huur je ski’s of snowboard en schoenen, en kan je onbeperkt eten en drinken. De prijzen voor een dag of dagdeel variëren – van een avondticket voor 22 euro tot een dagticket op zaterdag voor 46 euro. Je kan je tickets online reserveren en afrekenen, zodat je vlot door kan lopen bij de kassa. Voor een wissel van ski’s naar snowboard betaal je 5 euro, en je kan er ook skikleding huren voor 7 euro. Wel moet je zelf je handschoenen meebrengen – en die zijn verplicht. Niet vergeten dus!

Mijn verwachtingen

Zelf ben ik maar één keer eerder in een indoorbaan wezen skiën, en dat was in Snowworld in Zoetermeer. Verder heb ik Snowworld Landgraaf een keer van binnen gezien bij een parallelslalom voor de worldcup snowboarden. Dat ik maar één keer in een indoorbaan ben wezen skiën, is niet voor niks. Hoewel ik skiën fantastisch vind, vind ik zo’n indoorbaan toch wat te klein om het echte skigevoel te pakken te krijgen. Verder is de omgeving nou ook niet echt om blij van te worden, zeker in vergelijking met de mooie uitzichten die je in de bergen wél hebt. Omdat ik de piste in Zoetermeer indertijd zo kort vond, had ik nu dan ook besloten te gaan snowboarden. Dit had ik nog nooit eerder gedaan, en voor een beginner is zo’n beetje elke piste wel lang genoeg. In een later blog meer over mijn eerste snowboard ervaringen.

De piste

De piste in BottropEerlijk gezegd is de piste in Bottrop best lang. En doordat er een bocht in zit, heb je ook het gevoel dat hij wat langer is. Verder zit er ook wat verschil in steilheid in – bovenaan is de piste wat vlakker, tot je over een bijna horizontaal stukje langs de bar komt, en hij daarna weer wat steiler wordt. In het vlakkere gedeelte boven heb je een trekkoord, waar je je als beginner even een stukje omhoog kan laten slepen om vervolgens een klein afdalinkje te maken. Maar ook het steilere stuk is prima voor beginners te doen. De piste is niet te smal, zodat je als beginner ook nog wel uit de voeten kunt.

In het steilere stuk zit ook een funpark, met een kicker, slider, butterbox, straightbox en rainbow.

De sneeuw in de hal was best goed – al waren er wel wat ijzige stukken bij de lift en ergens in het midden van de piste, maar die waren niet groot.

De lift

Met één van de twee lopende banden, die naast elkaar lopen, kom je weer boven. Als je de piste af bent gekomen moet je een klein stukje omhoog lopen of ‘schaatsen’ met je ski’s, en dan kan je instappen. Wachten hoefde je niet voor de lift, maar het was dan ook erg rustig – we waren er op een doordeweekse dag buiten de vakanties om. Die liften waren niet super. Ze lopen door een soort van tunnel, gescheiden van de piste. Lekker kijken naar de skiërs op de piste is er niet bij. Het enige wat je ziet is eigenlijk beton, en lelijk geluidsdempend materiaal dat door tal van skistokken aan vlokken is geprikt. Je waant je in een soort van bunker. De paar ramen die er zijn, zijn afgeschermd (waarschijnlijk tegen verwarming door binnenschijnende zon?), en de muren zijn grauw en kaal. Goed decor voor één of andere thriller.

Bovendien duurt een ritje met de lift best lang. Zorg er dus voor dat je er niet alleen op staat, dan kan je nog een beetje kletsen. En ja, af en toe staat hij stil, als er een ongelukje met in- en uitstappen is gebeurd. Even snel overspringen van de ene op de andere band is er dan niet bij, want ze zijn gescheiden door een tussenmuurtje. Maar gelukkig hoor je na een tijdje een barse stem iets door de luidsprekers schreeuwen. In het gekraak hoor je iets dat op ‘Achtung’ lijkt, en de band begint weer te lopen…

Eenmaal boven aangekomen glijd je in een bocht de lift uit, en kan je volgende afdaling weer beginnen! Het is trouwens een ideale plek om een webcam op te hangen, die uitstap van de lift, want niet iedereen gleed er even charmant vanaf…

Eten en après ski

Naast de piste zit een café waar je wat kan drinken tijdens het skiën, of er na. Even je ski’s of board uitdoen, en je bent binnen. Best gezellig, top 40 muziek, die niet zo hard staat dat je geen gesprek meer kan voeren. En ideaal voor de rokers onder ons: je kan er heerlijk binnen je sigaret opsteken. Voor de niet-rokers onder ons: het is wel een beetje een muf rookhol…

Alpincenter Van der ValkVan all-inclusive eten moet je natuurlijk niet al te veel verwachten. En als je geen culinaire hoogstandjes verwacht, kan je de trek die je krijgt van het skiën en boarden, uitstekend stillen in het buffetrestaurant. Het eten wordt verzorgd door Van der Valk, ons Nederlanders natuurlijk wel bekend. Al heb ik geen schaaltjes met appelmoes en kers gezien. En voor mensen die al snel last hebben van culinaire heimwee: ze hebben er ook frikadellen! Je eten haalde je zelf aan het buffet, en je gebruikte borden, bekers en bestek werden door de vriendelijke bediening snel opgeruimd.

Ik had wel eens spookverhalen gehoord over de all-inclusive in het Alpincenter, waardoor de piste gevuld zou zijn met bezopen mensen, maar dat viel me reuze mee. Op een tweetal aangeschoten jongens na, die op een slee de piste afgingen, heb ik er geen last van gehad.

Conclusie

Al met al ben ik er een uur of 6 geweest, en heb me er prima vermaakt. Ik vond het personeel vriendelijk, en doordat bijna alles all-inclusive is, heb je geen gedoe met geld binnen. Je kleedt je om, gooit je kleren in een kluisje, en je hoeft je nergens meer druk om te maken. Het ski- en snowboardmateriaal was goed (allemaal van Völkl). Al is de ambiance totaal anders dan een besneeuwde berghelling in een mooi landschap, kreeg ik toch echt wel een beetje het wintersport gevoel te pakken. Kou, sneeuw, en met rooie wangen een drankje na het skiën, niks mis mee!

Zeker op zo’n doordeweekse dag, als het rustig is, prima voor een lekker dagje sneeuw proeven. Prima voor een uitje met je werk. Als je er tenminste niet te ver vanaf woont.

Kijk op de site van het Alpincenter voor meer informatie.

Alpincenter

Lees ook:Eindelijk nieuwe lift in Alpincenter Bottrop!
Lees ook:Volkskrant en “de grote Skihallentest”
Lees ook:Los in Laax 6: pistes en restaurants
Lees ook:Los in Laax 2: Verse sneeuw!
Lees ook:Stoeltjeslift nachtmerrie

Eén reactie op “Dagje Bottrop – even lekker sneeuw proeven

  1. Nikki

    ik ben het niet helemaal eens met dat de piste breed genoeg is voor beginners. ik ben vorige week toen ik ging snowboarden echt wel 100 keer omver geskied door andere mensen. was echt veel te druk voor deze breete

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.