Back to…de jaren 1900 tot 1920

In de jaren 1900-1920 stond het skiën nog in de kinderschoenen. Er bestonden nog geen voor de wintersport gespecialiseerde kleding voor het skiën. In het begin waren het voornamelijk mannen die deze onbekende, gevaarlijke sport beoefenden.

Mannen droegen voornamelijk kleding geïnspireerd door militaire uniforms; lange jassen, gedrapeerde, korte broeken also known as drollenvangers gevoerd met dikke wol.  Daaronder droegen zij lange wollen sokken, opgetrokken tot aan de knieën. Als er al enkele roekeloze vrouwen zich op de piste waagde droegen zij enkellange wollen rokken, lekker handig, of, voor de modernere, vrouwelijke daredevils, lange wijde broeken die aan de onderkant lekker strak in de sokken werd gepropt! Schoenen waren meestal geveterd en van leer. Koude, natte tenen waren onvermijdelijk.

In 1907 komt een tot op vandaag zeer bekende en notoire Abel Rossignol, passie volle beoefenaar van de sport, met zijn eerste  handgemaakte houten ski’s, gemaakt in zijn werkplaats in Voiron, Frankrijk.

In 1914 droegen skiërs  sport pullies met turtle necks gecombineerd met hoeden en handschoenen in de meest felle kleuren. De rich and famous  droegen zelfs kleurrijke en chique sportoutfits van Coco Chanel.

Skiliften waren er nog niet en men moest naar boven lopen. Daar kregen ze het al warm genoeg van, dus het voornaamste was dat je er niet te warm bij moest gaan lopen! Het probleem was dat mede hierom de outfits niet goed tegen slecht weer bestand waren met alle natte en koude gevolgen van dien…

Lees ook:Back to… 100 jaar skimode
Lees ook:Winterspelen: vanavond afdaling mannen
Lees ook:Veilig, warm en modieus!
Lees ook:Speed flying event keert terug in Les Arcs
Lees ook:Handschoenen met Warmte-Element!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.