Gulmarg, skiën in de Indiase Himalaya

Gondel van Poma in GulmargHeb je alles al gezien en gedaan op wintersportgebied in de Alpen? Dan zijn er nog wel een aantal gebieden waar je naartoe kunt. De VS en Canada natuurlijk, maar ook Zuid-Amerika of Nieuw-Zeeland. Zelfs in Zuid-Afrika schijnt een leuke oefenweide te bestaan. Maar je kunt ook naar Gulmarg, India, het skigebied dat de hoogste gondel ter wereld heeft.

Gulmarg
Gulmarg, in het noorden van IndiaGulmarg ligt in het noorden van India, in de provincie Kashmir, waarvan het nooit helemaal duidelijk is of die nou van India of Pakistan is. Het ligt een kilometer of vijftig rijden van de stad Srinigar. Een mooie rit door rijst- maisvelden over een geleidelijk stijgende weg. ‘Gulmarg’ betekent bloemenweide; in de lente en zomer staan de bergweides vol met wilde bloemen. Het ligt op 2700 meter hoogte in de Himalaya, en op heldere dagen zie je de ver weg gelegen Nanga Parbat.

Toerisme
De Indiase overheid is het toerisme in Gulmarg flink aan het stimuleren, en er is best wat te doen. Voor Indische locals uit de omgeving van Srinigar, maar ook voor buitenlandse toeristen, die de vallei vaak gebruiken als uitvalsbasis voor bergtochten.

Gulmarg heeft de hoogst gelegen golfbaan ter wereld, je kunt er heliskiën, en ook ‘gewoon’ omhoog gaan met de hoogst gelegen gondelbaan ter wereld.
Kabelbaan in Gulmarg in de winter

Poma
De Franse liftenbouwer Poma heeft getekend voor de bouw van de hoogste kabelbaan ter wereld. In 1998 heeft men het eerste traject gebouwd, van Gulmarg naar Kongdoor, op 3100 meter. Een kabelbaan met gondeltjes voor zes personen.

Het tweede traject gaat van Kongdoor naar Apharwat op een hoogte van 4000 meter. In 2005 is de bouw van de lift afgerond.

Inmiddels bestaan er ook plannen om vanuit het tussenstation Kongdoor een stoeltjeslift aan te gaan leggen naar Marry Shoulder, een piek waarvandaan er pistes zouden kunnen komen voor beginners en wat meer ervaren skiërs. Volgens een bericht op de site van Gulmarg.org zou de bouw snel moeten beginnen.

India
Er zijn verschillende redenen waarom ik hier graag een keer zou willen skiën. Allereerst de natuur: wat een prachtige omgeving is het. Maar, ook niet onbelangrijk, de cultuur. India is natuurlijk zo’n beetje honderd procent het tegengestelde van wat wij westerlingen gewend zijn.
Gulmarg

Dat het heel anders is dan ieder ander Alpendorp, bewijst onderstaand promotiefilmpje, van Seven Wonders of India. In welk promotiefilmpje van een wintersportoord doet de presentator het zowat in z’n broek van angst in de gondel? Is er een stroomstoring tijdens de rit omhoog in de gondel? Durft hij zelf niet op de ski’s te staan, maar lift mee met een locale skileraar? Juist! Dat is Gulmarg!

Op skipass.com staat een Franstalig reisverslag met prachtige foto’s!

Lees ook:Heliskiën in de Himalaya
Lees ook:Alpen decor voor voorbereiding WK voetbal
Lees ook:Gletsjer in hoogste skigebied ter wereld is gesmolten
Lees ook:Geen wintersport, toch een gondel
Lees ook:St. Anton, een wintersportoase in het hart van Tirol

2 reacties op “Gulmarg, skiën in de Indiase Himalaya

  1. Skoda Freak

    Lijkt me een toplocatie, maar na het lezen van onderstaande ben ik wat huiverig….dus ik zeg: de proppenschieter gaat mee!

    “Gulmarg ligt in het noorden van India….waarvan het nooit helemaal duidelijk is of die nou van India of Pakistan is.”

      /   Beantwoorden  / 
    1. HosseklosHenkie

      nee Skoda, niet meteen naar geweld grijpen, eerst proberen een jaren lang grens geschil met sneeuwballen gooien te beslechten, ook in Gulmarg !!

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.