Weerbericht voor de alpen: zon…

Dit bericht is inmiddels verouderd. Zie hier voor de meest recente berichten!  

Na de sneeuwval en langverwachte kou van vorige week is het momenteel echt genieten in de Alpen… Veel zon, iets hogere temperaturen en een verse laag sneeuw waar de pistebully's nog lang prachtig geprepareerde pistes van kunnen maken.

De komende week blijft het voorlopig zonnig. Voor de langere termijn (na 5 februari) voorspellen de modellen twee mogelijke scenario's: oftwel een terugkeer van de kou en sneeuw, ofwel wederom warm weer… Ik ga alvast een sneeuwdans choreograferen, als we die nou met z'n allen doen dan komt het vast goed!

Hierbij het bericht van versesneeuw.nl:

FRESH SNOW UPDATE ©           maandag 29 januari 9.22 uur

Na de korte winterprik van afgelopen week worden de laatste dagen van januari weer warm. In de Pyreneen, de west-, zuid- en grote delen van noordalpen stijgt het nulgradenniveau naar boven de 2000 meter. Geen verse sneeuw, maar wel veel zon!! Het oostelijk deel van de noordalpen, de oostalpen en het voormalig oostblok daarentegen krijgen wel een portie verse sneeuw. Goed nieuws voor Polen en Tsjechie. Ondanks de (lokaal grote hoeveelheden) sneeuw de afgelopen week is het nog steeds een slechte winter en ligt er bijna overal minder sneeuw dan gemiddeld. Dat wil niet zeggen dat er niet lekkere poeder ligt. We kregen vandaag nog wat mooie foto's binnen uit de Franse Alpen, de Pyreneen en zelfs Frans Baskenland met uitzicht op zee. Ook dicht bij huis in Sauerland zijn de liften open en is wintersport op kunstsneeuw goed mogelijk.

Tot en met 3 februari warme temperaturen in de alpen. Zaterdag volgt een afkoeling. Mogelijk dat er dan ook eindelijk wat sneeuw komt voor de oostelijke Pyreneen en Andorra. Voor na 5 februari gaan de modellen 2 kanten op. Optie 1 is noordstroming met kou en sneeuw. Optie 2 is een terugkeer naar het weer van midden januari met warme zuidwestenwinden. Wanneer er witte rook aan de horizon is laten we het weten. Wij zijn alweer bezig met een sneeuwdans.

De hevige sneeuwval van afgelopen weekend heeft de verhoudingen op z'n kop gezet en met uitzondering van Frankrijk is de meeste sneeuw nu aan de zuidkant van de Alpen te vinden. Want waar ligt nu de meeste sneeuw in Europa op 2000 meter: Frankrijk: Mont Blanc Massief (105 cm) en de Beaufortain (135 cm), Zwisterland: Tessin en Sudbunden (120 cm) Italie: Julian Alpi (170 cm) Oostenrijk: Karinthie (150 cm). Als dit je niet exotisch genoeg is kun je nog altijd naar India,; zie daarvoor het filmpje.

De regionale verschillen zijn dus enorm. Op een afstand van 50 kilometer naar het zuiden kan er zo maar 1 meter sneeuw zijn bij gevallen. Met een uurtje rijden sta je dan al snel ten zuiden van de hoofdkam in 100 cm vers te 'housen'. Wat wij dus doen!! Gaat je de komende week via Duitsland richting de Alpen, denk dan aan de bij sneeuwval verplichte winterbanden.

Door de nieuwe sneeuw is het lawingevaar gestegen naar 3. Door de stijgende temperatuur neemt de kans op lawines op de zuidhellingen toe. Met name in de middag neemt het risisco hier op flink toe. De situatie is niet zo dramatisch als begin januari, toen er 7 doden waren te betreuren, maar toch er is altijd een risico. Ga je off-piste, check dan altijd eerst de lokale lawineberichten en bel de lokale lawinedienst. Ga je ondanks het verhoogde risico van dit moment toch offpiste, doe dat dan safe en in ieder geval met de gouden drie-eenheid: lawinepieper, schep en sonde. Je zult niet de eerste zijn die het niet kan navertellen.

Lees ook:Weerbericht: zon en misschien kouder…
Lees ook:Lange termijn voorspelling: grotere kans op sneeuw na 7 feb!
Lees ook:Weerbericht: maandag veel regen, hogerop sneeuw
Lees ook:Veel verse sneeuw vlak voor de voorjaarsvakanties!!
Lees ook:Update sneeuwsituatie: eerste sneeuw is gevallen, more to come

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.