Alpenweerpraat: geregeld sneeuw

Het sneeuwdek groeit gestaag aan. De komende dagen blijft het een komen en gaan van storingen die vooral in de west- en zuidalpen voor een aandikking zorgen van de sneeuwlaag. Vakantiegangers die de komende weken naar Frankrijk, Italië of Zwitserland gaan hoeven zich dus geen zorgen te maken over te weinig sneeuw.

In Oostenrijk ligt dat iets anders. Afgezien van het feit dat sneeuwkanonnen hier goed vertegenwoordigd zijn, komt het groen in de dalen op steeds meer plaatsen naar de oppervlakte. Met andere woorden, skiën kun je ook hier volop (deels op kunstsneeuw) maar hou er rekening mee dat het niet overal compleet wit is.

Wat brengen de komende dagen? Vandaag raakt het vanuit het westen steeds verder bewolkt met vanmiddag in Frankrijk de eerste sneeuw. Vooral in de zuidfranse Alpen valt ruim 30cm, in de rest van Frankrijk en Zwitserland duidelijk minder.

Morgen trekt dit neerslaggebied verder Noord-Italië binnen maar neemt tegelijkertijd in activiteit af. Het wachten is dan op de volgende actieve storing. Die bereikt in de nacht van dinsdag op woensdag de Franse Alpen. Het begint daar boven 1000m flink te sneeuwen en die sneeuw breidt zich over de hele zuidalpen uit. Woensdag valt tegen de zuidkant van de Alpen opnieuw veel sneeuw boven 1000-1200m. In het noorden heeft tijdelijk föhn.

Na een tijdelijke weersverbetering op donderdag is het de vraag wat het weekend gaat doen. Steeds meer modellen laten de druk stijgen boven de Britse Eilanden. Dat betekent een meer noordwestelijke stroming met toenemende sneeuwkansen voor de noordalpen. De modellen zijn het echter niet eens over het moment waarop dit plaatsvindt. Sommige hebben het over zaterdag/zondag, andere laten dit niet eerder dan dinsdag gebeuren. Ik hoop morgen meer duidelijkheid te kunnen geven.

Wil je ook mobiel op de hoogte worden gehouden van de weersontwikkelingen, meld je dan aan op de Alpenweerpraat SMS-dienst!

Dit weerbericht wordt mede mogelijk gemaakt door Club Med

Lees ook:Alpenweerpraat: verse poeder alert!
Lees ook:Alpenweerpraat: sneeuw voor de noordalpen
Lees ook:Alpenweerpraat: veel sneeuw in de Dolomieten
Lees ook:Alpenweerpraat: eerst in Oostenrijk wat sneeuw
Lees ook:Alpenweerpraat: gevaarlijk weer in Oostenrijk

8 reacties op “Alpenweerpraat: geregeld sneeuw

  1. Diederik

    Beste Roel,

    enorm bedankt voor je dagelijkse bericht.
    A.s vrijdag ga ik naar crans montana (wallis, zwitserland) enig idee of het zaterdag en a.s zondag een beetje zonnig wordt?

    Hoop het!

    Gr

      /   Beantwoorden  / 
  2. Roel

    Hoi Diederik,
    Nog niet, dat hangt af van de weersverandering die ik rond/na het weekend verwacht. De timing daarvan is nog niet duidelijk.

      /   Beantwoorden  / 
  3. jeffrey

    Hey Roel, mag ik uit je bericht opmaken dat de kans op een NW stroming volgende week groot is, maar dat alleen het moment waarop dit gebeurt nog onduidelijk is??
    Die groene dalen aan de noordkant zijn mij een doorn in het oog. Vorig jaar zat ik namelijk ook al in het groen (Midden febr.)!!

      /   Beantwoorden  / 
  4. Alice

    Wij krijgen dagelijks de laatste sneeuwberichten door van sneeuwhoogte.nl daar gaf men vandaag aan dat het zaterdag tussen de +13 en +16 graden wordt in de dalen. Balen zeg wij vertrekken zaterdag richting Frankrijk dus geen echte opsteker dus. wat denk je zal het dan snel gedaan zijn met de witte massa???

      /   Beantwoorden  / 
  5. Wilbert

    Wij vertrekken zaterdag ook richting Frankrijk (Flaine) en zagen ook deze voorspelling (warmte..). Eigenlijk hopen we dat het niet zo is, het duurt nog even en de voorspellingen van de verschillende franse meteo-sites wisselen ook nogal. (kijk maar eens op http://www.montagne-virtuel.com en dan de voorspellingen op de lange termijn voor Chamonix). We wachten gewoon geduldig af.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Roel

    Als de omslag later komt kan het zaterdag inderdaad erg zacht worden. Ik noem echter een trend die ik in de kaarten bespeur. Het weerbeeld voor komend weekend valt en staat met de timing, en juist die is onzeker.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Maxime

    Volg de weerkaarten ook. En er is inderdaad nog geen peil op te trekken, zelfs de voorspelling vanaf donderdag is al moeilijk. Ik vertrek woensdag dus ik zie het wel gewoon gebeuren als het maar niet gaat regenen want daar heb ik een hekel aan :-)

      /   Beantwoorden  / 
  8. marco

    Hallo Roel,

    a.s. vrijdag op zaterdag gaan wij een week naar innerkrems ( karinthië )
    Ben erg benieuwd naar het weer voor deze week

    MVG Marco

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.