Live vanuit de Alpen: Arno en Jessica/ Le Grand Massif

Een Tartiflette menu met cola en dubbele mayo

Een Tartiflette menu met cola en dubbele mayo

Arno en Jessica van AlpAdventures zijn weer een ervaring rijker. Dit keer geen offpiste trips, maar een gewaagde stap naar de lange latten. Lees en kijk verder hoe het deze twee snowboarders skiend verging!
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:

Combe des Foges

Combe des Foges

AlpAdventures’ eerste ski ervaringen…
Aangezien we ons met ons bedrijf niet alleen op de snowboardmarkt willen richten en ook graag skiërs uit willen nodigen in le Grand Massif, wilden wij graag leren skiën. Net voordat het winterseizoen begon waren we uitgenodigd voor een kennismakingsdag met de internationale skischool ZigZag en sindsdien hebben we goed contact met hen en zijn we overtuigd van hun kwaliteiten.

“De ene hand wast de andere”
Tijdens de kerstvakantie viel het ZigZag eigenaar Adrien op, dat er zoveel Nederlanders in het Grand Massif op vakantie waren. Aangezien hij zich met zijn bedrijf richt op de internationale markt, vormen deze Nederlanders voor hem dus een interessante doelgroep. In de gedachte van “de ene hand wast de andere”, kreeg ik de creatieve ingeving hem een voorstel te doen. Ik belde Adrien op, met het idee om met elkaar de piste op te gaan, waarbij Adrien aan Jessica en mij skiles zou geven en wij hem Nederlandse les. Dit idee werd enthousiast ontvangen en zo stonden we de afgelopen week dagelijks op de ski’s met in eerste instantie moniteur Fred. Vorig jaar hadden we beiden al eens op ski’s gestaan, maar dat mocht geen naam hebben (Jes 1 dag en ik 2  maar op korte fun ski’s). De plaatselijke skishop gaf ons het nieuwste materiaal mee en met een heerlijk zonnetje stonden we even later wat onwennig voor het eerst op de lange latten.

In de skiklas
Na een eerste dag wat oefeningen doen op een flauw hellinkje en op de groene piste, was op dag 2 de blauwe piste aan de beurt. Jes en ik merkten duidelijk het voordeel van onze  snowboardervaring en pakten het skiën vrij gemakkelijk op. Je hebt het voordeel dat je al meer het evenwichtsgevoel hebt en al kennis hebt van basis theoriën als vallijn, kantendruk, etc. Wat ook bijdroeg aan onze snelle progressie was de prettige benadering van leraar Fred, die trouwens ook prima Engels spreekt. Deze man heeft duidelijk lol in zijn vak en brengt het dan ook op een leuke en aanstekelijke manier over. Wel moet ik zeggen dat ik (Jessica minder) wat moeite had met het volgen van zo’n klasje. Ja, ja; ik weet dat ik eigenwijs ben en wat recalcitrant, maar zo als het lelijke eendje volgzaam achter papa eend aan (terwijl het skigebied links en rechts lonkt) is toch niet echt mijn ding! Gelukkig verdedigde Fred me door te zeggen dat het voor snowboarders onmogelijk is elkaar exact te volgen en dat dit dus nu op ski’s ook lastiger gaat….Merci Fred!

1e skiles

1e skiles

2e skiles

2e skiles

Gids Fred wijst de route

Deze route nemen we

:
:

De rodenpakkenbrigade

Op dag 3 hadden we het met Fred over de vervelende verhouding met de rode Franse skischool, de bekende ESF. Hij legde ons uit dat ZigZag een andere benadering heeft als de ESF en daarmee dus ook in een andere vijver vist. Zigzag gaat uit van een moderne en dus  klantgerichte benadering, terwijl de ESF nog een product gerichte benadering heeft. De ESF wordt door de Franse bevolking  en door de lokale politiek gezien als de enige echte skischool en hebben dan ook nog steeds een voorrangspositie. De ESF was tientallen jaren monopolist, dus als men in Frankrijk skiles nam, dan was dat standaard bij de rodepakkenbrigade. In een authentiek dorp als Samoëns, zijn de ESF leraren veelal lokals die hun eigen territorium proberen te beschermen, bang als ze zijn voor broodrovers. Voor bedrijven als AlpAdventures en zeker voor onze gasten op zoek zijn naar lessen, is het goed dat er concurrentie is gekomen. Tegenwoordig heeft men het recht, mits over de vereiste papieren beschikkend, een eigen skischool te starten. Maar helaas zal het nog lang duren voordat deze autonome skischolen ook echt geaccepteerd zullen worden in de Franse skidorpen.

Op pad met ESF Luc

Op pad met ESF Luc

Mede omdat wij als buitenlandse indringers ook te maken kunnen krijgen met dit soort vormen van protectionisme, horen we dit soort verhalen met veel interesse aan. Maar uiteindelijk laten we onze gasten de keuze laten maken tussen ESI of ESF, omdat zij uiteindelijk tevreden moeten zijn over de geleverde service.  Op termijn zullen ook wij wel met één van beiden in zee gaan, maar tot die tijd is het boeiend om beide partijen een kans te geven. Het grappige was dat we een paar dagen voor onze skiles, een ESF leraar hier thuis op bezoek hadden gehad. Deze (een beetje) Nederlands sprekende Luc, stelde zich nogmaals voor als dé skileraar voor onze Nederlandse gasten en bleek een geschikte kerel. Toen hij ons vervolgens zag met de skiklas van de ESI, vroeg ‘ie waarom we dit niet bij hem hadden geregeld….Diezelfde middag nog hebben we na 2 uur lessen met de ESI, een dik uur vervolg les gehad van ESF Luc in het bekende rode pak. De hele les ging zoals afgesproken in het Nederlands, waardoor hij z’n Nederlands bijschaafde en wij weer een andere skibenadering opdeden en wat nieuwe technieken opdeden, top toch?!

Lekker carven op dag 3

Lekker carven op dag 3

Jessica lekker op dag 3

:
:

Taxi

De cascades en Refuge de Gers
Op de laatste dag van de skiweek besloot moniteur Fred ons op z’n vrije dag mee te nemen naar de Cascades piste. Dit is een een hele mooie afdaling die met z’n 14 km bekend staat als een van de langste pistes van Europa. Normaal gesproken is deze niet weggelegd voor een beginners groep, maar Fred dacht dat wij, samen met collega-lesser David, het wel aan zouden kunnen. De afdaling start op de Grandes Platières, het plateau boven Flaine met het fantastische uitzicht op de Mont Blanc. Vervolgens slingert de blauwe piste zich door de Combe des Foges, waar na 2 weken strak blauwe lucht, nog steeds mooie droge poeder te vinden was. Na dit eerste deel boven de boomgrens gaat de piste het bos in  om vervolgens uit te komen in het mooie dal van Gers. Hier werden we opgehaald door de “taxi” in de vorm van een sneeuwscooter, waar we hangend aan touwen als waterskiërs naar het restaurant werden gebracht. Deze refuge staat ook op onze avontuurlijke arrangementen lijst voor groepen. We kunnen hierheen een off-piste afdaling met  gids aanbieden, om vervolgens op deze supermooie locatie te verblijven met heerlijke half pension verzorging. Buiten kijk je tegen de Alaska achtige wanden van de combe de Gers, waar je als je geluk hebt wilde wilde gemzen en steenbokken kunt spotten. De volgende ochtend sta je als eerste weer in de sneeuw en geniet je even van de ongekende stilte die al snel onderbroken wordt door het geluid van de chopper die ons kan komen ophalen. Afhankelijk van de sneeuwcondities kunnen we er ook voor kiezen de lift naar boven of een de piste naar beneden te nemen.

Refuge de Gers

:
:

Let op! Chalet d’hôte aanbieding nog geldig en sneeuw op komst!
Tijdens onze intensieve skiweek, zijn we natuurlijk ook nog hard aan het werk geweest om onze chalet d’hôte week onder de aandacht te brengen. Hoewel we aardig wat animo hebben voor deze geweldige trip zitten we nog niet helemaal vol…

Daarom nog even van de gelegenheid gebruik makend:

Het gaat dumpen in de Alpen en jij kunt er GRATIS bij zijn……!

Volgens de sneeuwberichten op het internet gaat het de komende week los in de alpen en de kans is groot dat het Grand Massif de volle laag gaat krijgen. Wil jij optimaal profiteren van een heel relaxed weekje in de verse Franse sneeuw? Zorg dan dat je erbij bent van 24 – 31 januari in Samoëns….

Natuurlijk mag je van AlpAdventures een aantal grensverleggende extra’s verwachten…Ben je benieuwd wat dat is; zorg dan dat je er erbij bent. Het beloofd een geweldige week te worden en dat voor maar € 469,- per persoon!

Ga naar: www.alpadventures.com, voor veel meer informatie over deze reis en de GRATIS deelname en meldt je aan voor de trip!

Lees ook:Live vanuit de Alpen: Arno en Jessica/ Le Grand Massif
Lees ook:Live vanuit de Alpen: Arno en Jessica/ Le Grand Massif
Lees ook:Live vanuit de Alpen: Arno en Jessica/ Le Grand Massif
Lees ook:Live vanuit de Alpen: Arno en Jessica / Le Grand Massif
Lees ook:De Alp Adventures van Arno en Jessica

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.