Lelijk begin Olympische Winterspelen Vancouver 2010

Nodar Kumaritashvili R.I.P.

Ik denk dat er een aantal Canadezen zijn die zich op dit moment behoorlijk schuldig voelen. Tijdens een trainingsrun bij het bobsleeën overleed de 21-jarige Georgiër Nodar Kumaritashvili. Hij vloog op een recht stuk uit de baan met een snelheid van meer dan 144 km/h! Waarom schuld bij de Canadezen leggen?

Helaas een lelijk begin voor de Olympische Winterspelen van Vancouver 2010. De, oprecht, mooiste openingsceremonie die ik ooit gezien heb kan hier denk ik weinig aan veranderen.

Eerdere trainingsongelukken op ‘s werelds snelste bob-baan
Misschien heb je de video al gezien op Youtube. Ik zal hem hier niet plaatsen want het is echt te erg om te zien: vanuit een snelheid van 144 km/h werd de Georgiër in een klap tot stilstand gebracht door de metalen pilaar. Toch kwam een dergelijk ongeluk niet uit de lucht vallen. Hieronder een overzichtje van eerder trainingsongevallen op ‘s werelds snelste en gevaarlijkste bobslee baan:

- Italiaanse gouden medaille kandidaat Armin Zoeggeler gleed een gedeelte van het parcour op zijn rug door maar kon op eigen benen de baan verlaten
- Een Roemeense vrouw verloor haar bewustzijn na een klapper
- Ten minste 4 Amerikanen – Chris Mazdzer op woensdag, Megan Sweeney op donderdag en Tony Benshoof en Bengt Walden op Friday – kwamen serieus in de problemen op de baan

Bobsleester voelde zich crash-test-dummy
Hannah Campbell-Pegg, een Australische, gaf op donderdag dit commentaar nadat ze zelf in de problemen kwam op de baan: “I think they are pushing it a little too much. To what extent are we just little lemmings that they just throw down a track and we’re crash-test dummies? I mean, this is our lives.”

IOC president Jacques Rogge heeft het er erg moeilijk mee

Canadezen wilden thuisvoordeel creëren
Om hun eigen bobsleeërs het thuisvoordeel te geven, waren buitenlandse bobsleeërs in aanloop naar de Olympische Spelen niet bevoegd om te trainen op de gevaarlijke baan, die overigens 100 miljoen dollar koste. Alleen Canadezen waren welkom om voluit te trainen. Aan het aantal uitschieters en ongelukken te zien is het thuisvoordeel in ieder geval gelukt!

Lees ook:Zwitsers goud op afdaling; Canadezen stellen teleur
Lees ook:Airboardbaan in Oostenrijk
Lees ook:Eerste Olympische Jeugd Winterspelen in Innsbruck!
Lees ook:Lawines Frankrijk eisen levens
Lees ook:Bobslee: Nederlanders pakken derde plaats in Sankt Moritz

4 reacties op “Lelijk begin Olympische Winterspelen Vancouver 2010

 1. HosseklosHenkie

  verschrikkelijk ongeluk, absoluut naar en niet oke, maar als je er zelf voor kiest om met 140 km of harder, op een sleetje zonder remmen, zonder bescherming op een lullig helmpje na, over een spekgladde, kneiterharde ijsbaan te naar beneden te raggen, wetende dat er voor je mensen (fors) gecrasht zijn, dan kan je naar mijn idee niemand de ‘schuld’ geven behalve de sporter zelf.

    /   Beantwoorden  / 
 2. johnny

  ik vind dat, als er een moeilijk doende zak patatten uit die baan kan vliegen, er een fout is in het ontwerp van die baan. Met veilig bedoel ik dat ik, als totaal onkundige geen probleem zou mogen ondervinden als ik daar naar beneden glijd en tegelijk de meest abnormale kuren zou uithalen. De “omgeving” moet zorgen dat ik “levend” de eindstreep haal ongeacht wat ik uitvoer onderweg, dat de heren ingenieurs daarover nog maar eens een nachtje wakkerliggen. Nu kan wel die wand gezet worden, zo kan ik het ook, en ik verdien waarschijnlijk iets minder dan gelijk wie in dat studiebureau. Voordat ze iets “snel” maken, dat ze eerst iets “goed” maken. Als ik verder leest dat er tientallen problemen zijn geweest met evenveel sporters, in diezelfde afdaling, dan begrijp ik niet dat het IOC hier zelf niet ingrijpt of is deelnemen hier belangrijker dan overleven?
  (een bezorgde pa van een goede sporter)

    /   Beantwoorden  / 
 3. JvB

  Het is practischer om de body even aan te passen. Het had niets van doen met een bobslee-training.

  Het is wel erg tragisch natuurlijk. Maar de schuld ligt niet bij de organisatie. 7 jaar voorbereiding voor deze spelen en vele mensen zijn hem voor gegaan op deze baan met langzamere, dezelfde én snellere tijden.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Snowalert

  Absoluut een tragisch ongeluk, ook niet prettig om de beelden ervan te zien… maar goed, als alle gevaren 100% waren uitgesloten, was de betrokkene waarschijnlijk geen deelnemer geweest. Menig (extreme)sporter gaat voor de kick, de rush, dus het gevaar is een groot deel van doen…

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.