Last minute naar Les Menuires

Les Menuires, Trois ValléesAfgelopen week heb ik besloten toch nog maar even te gaan skiën. Twee vrienden waren dit al van plan, en ik kon mee. Na heel lang aarzelen – in de file staan voor een meubelboulevard, om vervolgens in een drukte van jewelste een paar veel te dure bankstellen te bekijken is ook heel aanlokkelijk – toch maar besloten om mee te gaan.

Reis
We zijn eerste paasdag gaan rijden. Dat was niet verkeerd, want het was behoorlijk rustig op de weg. De 1100 km hebben we dan ook in een uur of elf kunnen rijden. Om een uur of zes ’s avonds reden we Les Menuires binnen, terwijl het al een beetje aan het sneeuwen was. Dat belooft wat!

Weersvoorspellingen
Vorige maand in Laax was het al geen echte lente – perfecte sneeuw zelfs op de dalafdalingen, bij aankomst een verse laag poeder, en nog -20 graden op 3000 meter. En nu zijn voor Les Menuires de voorspellingen ook niet echt lenteachtig: eerste en tweede paasdag koud met nog wat verse sneeuw, en daarna wordt het warmer. Half bewolkt, met helaas op woensdag ook kans op een spatje regen. Nou ja, we zullen wel zien waar de weergoden mee op de proppen komen. Genoeg hoge pieken in het gebied in elk geval om niet lang in de regen te hoeven skiën.

Trois Vallées
Les Menuires ligt in het skigebied Trois Vallées, het skigebied met de meeste aaneengesloten pistes ter wereld. De statistieken zijn indrukwekkend en spreken eigenlijk wel voor zich.
- 600 km piste
- 330 pistes (30 zwart, 106 rood, 124 blauw, 40 groen)
- 180 skiliften
De Trois Vallées bestaat uit drie valleien, met allerlei soorten skistations. Les Menuires ligt in de Vallée de Belleville, waar ook Val Thorens ligt, op 2300 meter hoogte, en Saint Martin de Belleville, op 1450 meter. Val Thorens is het meest bekend bij Nederlanders, en er zijn dan ook veel Nederlandse après-ski en uitgaansgelegenheden te vinden. Een puur Frans skistation: veel grote appartementengebouwen en overal ski-in-ski-out. Toch zijn er de laatste tijd ook wat kleinschaligere accomodaties neergezet, en zijn er een aantal topklasse hotels. Door zijn ligging erg sneeuwzeker; begin mei is (après-) skiënd Nederland er nog welkom voor de Dutch Week.
Val Thorens, in de Franse Trois Vallées
Saint Martin is een wat kleiner en rustiger dorp. De tweede vallei is de vallei van Méribel. Dit is een skidorp met wat kleinschaligere accomodaties in chalet stijl. Het derde dal tot slot, is het dal van Courchevel en La Tania. Courchevel is een nogal mondain dorp, waar je met gemak in een week een paar modale maandsalarissen kunt uitgeven. Meer dan de helft van alle Franse vijfsterren hotels ligt in dit dorp, en rijke Russen spenderen er graag hun duur ‘verdiende’ roebels.


Vanaf de Saulire, tussen Méribel en Courchevel

Les Menuires
Het skidorp Les Menuires ligt op 1850 meter, en is net als Val Thorens een echt Frans ski-in-ski-out dorp. Het ligt midden in de Vallée de Belleville, waardoor je aan twee kanten van het dorp je skidag kunt beginnen: de pistes aan de kant van Pointe de La Masse, en die op de Mont de La Chambre en Roc des Trois Marches, van welke je weer verder kunt richting de vallei van Méribel. De pistes aan de La Masse kant zijn een heerlijke opwarmer van de dag: veel rode en zwarte racebanen die er ’s ochtends perfect geprepareerd bij liggen. Je kunt daar zo hard gaan dat de tranen uit je ogen lopen van de wind.
Dit winterseizoen zijn er weer wat onderdelen van het gebied vernieuwd; zo is er een nieuwe zespersoonsstoeltjeslift bij Reberty en Les Bruyeres. Verder heeft men bij Les Bruyeres een nieuw beginnersgebied gecreëerd. Ook hebben ze een sleebaan aangelegd; vanaf de Roc des Marches kabelbaan loopt nu een vier kilometer lange rodelbaan, die zo’n 450 hoogtemeters overbrugt. ’s Avonds na het skiën is hij geopend.


Uitzicht uit ons appartement in Les Menuires Reberty

Zin in
Kortom, er is genoeg te bevelen hier om ons de komende vier dagen te vermaken!

Links: website van het Les Menuires; website van skigebied Trois Vallées

Reisverslag Les Menuires, Trois Vallées:
Last minute naar Les Menuires
Last minute naar Les Menuires – 2: poeder en zon!
Last minute naar Les Menuires 3 – Le Grand Bleu
Last minute naar Les Menuires 4 – pieken rond Val Thorens
Last minute naar Les Menuires 5 – Courchevel

Lees ook:Last minute naar Les Menuires – 2: poeder en zon!
Lees ook:Last minute naar Les Menuires 4 – pieken rond Val Thorens
Lees ook:Last minute naar Les Menuires 5 – Courchevel
Lees ook:Nieuw: iPhone App voor Trois Vallées
Lees ook:Last minute naar Les Menuires 3 – Le Grand Bleu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.