Grindelwald, meer dan alleen skiën en snowboarden

Jungfrau RegioAfgelopen weekend ben ik teruggekomen van een week skiën in Grindelwald. Van het skigebied heb ik hier al uitgebreid verslag gedaan, maar een vakantie in Grindelwald is meer dan skiën en snowboarden alleen.

Grindelwald

Grindelwald ligt in Zwitserland, en maakt deel uit van het skigebied Jungfrau Region in het Berner Oberland. Wat me meteen opviel toen we het dorp binnenreden, is dat het een echt dorp is. Met een mooie en gezellige winkelstraat, en mooie hotels. En de omgeving is prachtig, vijf bergen van rond de 4000 meter in de buurt: de Wetterhorn, de Schermerhorn, en het illustere trio Jungfrau, Mönch en Eiger. Het is ook niet al te ver rijden vanuit Nederland; vanaf Utrecht een kleine 900 kilometer, en maar een klein stukje niet op de snelweg.

Rodelen
Rodelen in GrindelwaldZelf kwam ik er voor het skiën, en dat kon daar erg goed. Maar er is, in tegenstelling tot veel andere skigebieden, ook veel meer te doen.
Doordat er door het hele gebied treintjes lopen, tandradbanen, en er ook veel gondels zijn, kan je ook als niet skiër op veel plaatsen komen. Zo zijn er op ontzettend veel banen sleetjespistes. De sleetjes zijn bij veel wintersportwinkels te huur, en met trein, bus of gondel ben je snel bij verschillende rodelbanen. Het gebied heeft ook de langste rodelbaan ter wereld, 15 kilometer, die begint op de Faulhorn.

Wandelen
Wandelen in GrindelwaldOok voor wandelen is het gebied uitstekend geschikt dankzij de goede infrastructuur. Zo sprak ik een ouder echtpaar, van wie de man nog wel graag skiede maar de vrouw niet. Zij had een speciale wandelpas, waarmee je toegang hebt tot alle liften die geschikt zijn voor wandelaars. Terwijl haar man zich uitleeft op de pistes, maakte zij vaak een wandeling, genietend van het prachtige uitzicht.

Curling
Curling, een soort jeu-de-boule met schijven, is ook erg populair in de regio. Zowel Grindelwald als Wengen hebben curling banen, en de sport wordt door zowel locals als toeristen veel beoefend. De curling baan in Wengen is in de open lucht, die in Grindelwald is op de overdekte ijsbaan. Hier kan je ook als toerist terecht, als er geen ijshockeywedstrijden of trainingen zijn.

Winkelen en eten
Een groot deel van het publiek in Grindelwald is niet onbemiddeld. Er komen veel rijke Japanners en Amerikanen. Ook wel wat Russen, maar die zijn niet zo luidruchtig en vervelend zoals je ze wel tegenkomt in andere skigebieden.

Dat veel mensen die er komen niet arm zijn, zie je ook terug aan de winkels – chique juweliers, kledingwinkels met de duurdere merken, en winkels met allerlei lekkere delicatessen. En chocola natuurlijk! Behalve dat kun je er ook goed eten, zowel in het dorp als op de piste. Sommige restaurants zijn behoorlijk exclusief, maar ook voor een wat eenvoudigere maaltijd kan je er prima terecht.

Jungfraujoch
Grindelwald - Jungfraujoch
Een mooie excursie is het om de trein naar het Jungfraujoch te nemen. Van Grindelwald en Wengen kun je daarnaartoe, met een overstap op zo’n 2000 meter hoogte bij de Kleine Scheidegg. Bij het Jungfraujoch heb je aan de ene zijde een prachtig uitzicht over het skigebied en het dal, en aan de andere kant over de 20 km lange Aletsch gletsjer.

Geschikt voor iedereen
Door het brede aanbod aan wintervermaak, is het een plaats die voor iedereen geschikt is. Oudere mensen, die niet de hele dag willen skiën en snowboarden, gezinnen die het ook leuk vinden om een keer de berg af te rodelen, en niet te vergeten hardcore skiërs die juist wél de hele dag op de piste willen doorbrengen.

Duur?
Grindelwald is zeker geen goedkoop skigebied. Een zesdaagse skipas voor 214 km piste kost zo’n 200 euro (iets meer dan 300 Zwitserse Frank). Eten en drinken is duurder dan in Oostenrijk, maar vergelijkbaar met de grote Franse skigebieden. Maar je krijgt er wel wat voor terug. De infrastructuur van het skigebied is erg goed, al zijn de verbindingen tussen de drie skigebieden First, Kleine Scheidegg – Männlichen en Mürren – Schilthorn niet heel erg snel. En het viel me op dat het personeel bij de liften, maar ook in de restaurants, erg vriendelijk en relaxed is. Het eten is in het algemeen ook erg goed, zelfs in de wat massalere pisterestaurants (die wij zoveel mogelijk hebben vermeden).

Al met al vind ik het zeker een aanrader!

Website: Grindelwald
Liveverslag vanuit Grindelwald: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Lees ook:In de schaduw van de Eiger (3): verse poeder
Lees ook:In de schaduw van de Eiger
Lees ook:In de schaduw van de Eiger (5): wolken, zon, nevel en mist
Lees ook:Mee met de pistebully
Lees ook:In de schaduw van de Eiger (2): First

Eén reactie op “Grindelwald, meer dan alleen skiën en snowboarden

  1. Caspar

    hey Jon,

    mooi reisverslag, Grindelwald heeft echt een mooi ski gebied, vooral het uitzicht is prachtig! misschien tip voor de volgende keer(hebben wij dit jaar gedaan), vliegen naar Bern is ideaal, zeker vanaf Rotterdam, misschien wel prijzig maar scheelt veel skitijd

    gr

    caspar

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.